Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szarlotka z bezą"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 914
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2812
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 914
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2812
Składniki
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, masło, żółtka rozmieszane ze śmietaną i cukier waniliowy siekamy nożem i szybko zagniatamy w jednolite ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.
Obrane jabłka ścieramy na tarce, chwilę dusimy, jeśli trzeba odlewamy sok, dodajemy cukier waniliowy (kwaśne jabłka można dosłodzić zwykłym cukrem), mieszamy.
Zamarznięte ciasto ścieramy na tarce na dno natłuszczonej prostokątnej formy, na ciasto wykładamy masę jabłkową. Białka ubijamy z sokiem z cytryny na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy (po łyżce) cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym. Pianą pokrywamy masę jabłkową.
Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Posypujemy wierzch ciasta. Szarlotkę pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 0,90 zł
Wartość odżywcza 1 porcji: 215 kcal, Białko: 8,7 g, Tłuszcz 27 g: Węglowodany 64 gŹródło: Rewia