Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z bezową pianką

Szarlotka z bezową pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 192

Dodano:

Odsłon: 11908

Wiem , że na temat szarlotki powiedziano już wiele , a moja wersja jest taka. Polecam spróbować.

Składniki

  • Ciasto kruche :
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru
  • kostka masła
  • 4 żółtka ( bialka zużyjemy do pianki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka śmietany
  • Pianka;
  • 4 bialka
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
  • okolo 1 1/2 kg jabłek uduszonych z 1/2 szklanki cukru ,łyżką kaszy mannej i cynamonem
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jablka obieramy kroimy dusimy z odrobiną wody ( mieszamy zeby nie przypalić) Słodzimy dodajemy kaszkę manną odstawiamy do przestygnięcia.

  2. Mąkę wsypujemy do miski ,dodajemy proszek do pieczenia , cukier pokrojone masło. Siekamy . dodajemy żółtka śmietanę i i zagniatamy ciasto. Z zagniecionego ciasta robimy wałek. 1/3 ciasta odkrawamy i wrzucamy do zamrażarki. Pozostałe 2/3 schładzamy w lodówce okolo 1 godz.

  3. Bialka ubijamy na sztywno z ociupinką soli .Dodajemy po trochę cukru i ubijamy dalej. Na samym końcu wsypujemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

  4. Ciasto z lodówki wałkujemy i kladziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy około 20 min. Wykladamy jabłka , na nie pianę z bialek i kruszymy ciasto które mieliśmy w zamrażalniku. Pieczemy okolo 1 godziny w 180 stopniach. Ciasto na wierzchu musi mieć złoty kolor a pianka twarda. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń