Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiem , że na temat szarlotki powiedziano już wiele , a moja wersja jest taka. Polecam spróbować.
Polecam.
Odsłon: 166
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 70
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 22
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 813
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32519
Polecam.
Odsłon: 166
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 70
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 22
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 813
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32519
Składniki
Jablka obieramy kroimy dusimy z odrobiną wody ( mieszamy zeby nie przypalić) Słodzimy dodajemy kaszkę manną odstawiamy do przestygnięcia.
Mąkę wsypujemy do miski ,dodajemy proszek do pieczenia , cukier pokrojone masło. Siekamy . dodajemy żółtka śmietanę i i zagniatamy ciasto. Z zagniecionego ciasta robimy wałek. 1/3 ciasta odkrawamy i wrzucamy do zamrażarki. Pozostałe 2/3 schładzamy w lodówce okolo 1 godz.
Bialka ubijamy na sztywno z ociupinką soli .Dodajemy po trochę cukru i ubijamy dalej. Na samym końcu wsypujemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Ciasto z lodówki wałkujemy i kladziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy około 20 min. Wykladamy jabłka , na nie pianę z bialek i kruszymy ciasto które mieliśmy w zamrażalniku. Pieczemy okolo 1 godziny w 180 stopniach. Ciasto na wierzchu musi mieć złoty kolor a pianka twarda. Smacznego.