Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka na kruchym cieście, z dużą ilością jabłek i warstwą budyniu. Pyszna i idealna na każdą okazję.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 274
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5026
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4859
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44943
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 576
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 274
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5026
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4859
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44943
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 576
Składniki
Do dużej miski wsypałam mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier puder. Usypałam z nich kopczyk. Na środku zrobiłam wgłębienie i wbiłam w nie jajko. Dodałam jeszcze pokrojoną na plasterki margarynę. Podane składniki posiekałam nożem do uzyskania kruszonki a następnie zagniotłam szybko rękami na jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie części. Jedną trochę większą na spód i drugą mniejszą na wierzch ciasta. Obie części zawinęłam w torebki foliowe i schowałam do zamrażalnika na kilka godzin. Po tym czasie kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 26x26cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno blaszki starłam na tarce o grubych oczkach większą część ciasta. Jabłka obrałam, wydrążyłam gniazda nasienne i podobnie jak ciasto starłam je na tarce na grubych oczkach. Do jabłek wsypałam 2 łyżki cukru (można dać mniej lub więcej w zależności od tego jak kwaśne są jabłka), cynamon, kisiel i kaszę manną. Wszystką dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na spód z ciasta. Budynie waniliowe ugotowałam według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość mleka do 3/4 litra. Gorący budyń wyłożyłam na jabłka. Na wierzch starłam pozostałą część ciasta. Należy to zrobić bardzo szybko aby ciasto nie rozpuściło się od gorącego budyniu. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je godzinę w 180 stopniach (bez termoobiegu, nie rozgrzewałam też piekarnika). Po upieczeniu szarlotkę wyjęłam na metalową kratkę, przykryłam bawełnianą ściereczką i pozostawiłam tak do wystygnięcia. Następnie wstawiłam ją na całą noc do lodówki aby jabłka i budyń się dobrze ścisnęły. Następnego dnia przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem.