Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z budyniową pianką

Szarlotka z budyniową pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 194 Ocena: 1250

Dodano:

Odsłon: 618

Nie za często piekę szarlotki, ale jak już jest to staram się aby była zawsze inna i wyjątkowa. Ta jest z pyszną pianką, delikatna i bardzo dobra. Jak raz zrobicie to będziecie piekli ja częściej. A przecież jabłka mamy dostępne cały rok, więc każda okazja jest idealna do upieczenia szarlotki.

Składniki

  • CIASTO : 500 g mąki pszennej typ 500, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 16 g cukru waniliowego, 150 g cukru, 6 żółtek ( jajka r
  • PIANKA : 2 budynie śmietankowe, 1 łyżka margaryny, 100 g cukru, 1/2 l mleka 3,2 %, 6 białek
  • DODATKOWO : ok ,1,5 kg jabłek ( antonówki ) 25 g przyprawy do jabłecznika, 2 łyżki cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Szarlotka z budyniową pianką

Przygotowanie

  1. CIASTO :
    Do miski robota z nożami siekającymi wrzucić wszystkie składniki i połączyć je ze sobą.
    Potem wyjąć na blat i szybko zagnieść ciasto ( ciasto będzie bardziej luźne niż na typowo kruche ).
    Podzielić je na dwie części a potem zawinąć w folię spożywczą i jedną część włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki a drugą część do zamrażarki.
    Potem ciasto z lodówki wyjąć i wylepić nim tortownicę o średnicy 24 cm wysmarowaną margaryną i wysypaną mąką.
    ( Jeżeli chcemy aby ciasto było niższe można użyć tortownicy o średnicy troszkę większej ).
    Ciasto podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni a potem wystudzić.

    JABŁKA :
    Jabłka umyć, obrać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę i wrzucić do miski.
    Dodać przyprawę i cukier, wymieszać.

    PIANKA :
    Garnek przelać zimną wodą, wlać 1/2 mleka, dodać margarynę i zagotować.
    W reszcie mleka wymieszać budynie i cukier.
    Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając chwilę budyń gotować.
    Potem wystudzić.
    Z białek ubić pianę z odrobiną soli i cukru,
    Do zimnego budyniu dać trochę piany, rozmieszać a potem dodać resztę piany i połączyć budyń z pianą.
    Mogą być grudki ale to nie będzie problemem.

    WYKOŃCZENIE :
    Na przestudzony spód wyłożyć jabłka, lekko je docisnąć.
    Na jabłka wyłożyć masę piankową a na masę zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażarki.
    ( Ja dodatkowo zrobiłam obręcz z papieru do pieczenia bo część składników wystawała mi ponad tortownicę ).
    Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ciasto 50 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 160 i piec jeszcze 10 - 15 minut.
    Po upieczeniu ciasto zostawić w formie do całkowitego wystudzenia ( najlepiej na noc ).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń