Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z jabłkami i mandarynkami

Szarlotka z jabłkami i mandarynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 7184

Dodano:

Odsłon: 2816

Prosta szarlotka na kruchym spodzie z bezą i kruszonką. Szarlotka oprócz jabłek jeszcze z mandarynkami, wyszła bardzo dobra.

Składniki

  • CIASTO:
  • -250 g. masła albo margaryna-4 łyżki cukru -1 cukier waniliowy
  • -5 żółtek (białka do bezy) -1/2 kg. mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NADZIENIE:
  • -2 garście bułki tartej -1,5 kg. jabłek -1 puszka mandarynek
  • -sok z 1/2 cytryny -cukier waniliowy -odrobinę cynamonu -2 łyżki tartych migdałów
  • BEZA:
  • -5 białek -szczypta soli -1 szklanka cukru -1 budyń cytrynowy
  • DO OPRÓSZENIA:
  • -5 białek -szczypta soli -1 szklanka cukru -1 budyń cytrynowy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami. Przesiać mąkę z proszkiem, rozdrobnić w rękach, na kruszonkę. 1/3 odsypać na kruszonkę a resztę zagnieść.

  2. Tą większą częścią ciasta, wylepić blaszkę 25x42, wyłożoną papierem do pieczenia.
    Posypać tartą bułką.

  3. Jabłka obrać, pokroić na cząstki i ułożyć na cieście. Jeżeli jabłka by ciemniały, to skropić sokiem z cytryny.

  4. Ułożyć odsączone mandarynki. Posypać cukrem, cynamonem i migdałami.

  5. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Przesiać do tego budyń i wkręcić mikserem na niskich obrotach.Bezę wyłożyć na owocach.

  6. Rozsypać pozostawioną kruszonką.

  7. Piec 50 min. w 175 *, lecz pod koniec pieczenia, przykryć ciasto papierem do pieczenia.
    Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń