Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam szarlotkę właśnie w takiej wersji. A że dawno nie było więc dzisiaj postanowiłam ją upiec. Może ktoś się skusi na kawałek ?
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 3676
Prosty przepis na golonki zapiekane w piwnej marynacie. Tak przygotowane mięs...
Odsłon: 36562
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 114
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 613
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 3676
Prosty przepis na golonki zapiekane w piwnej marynacie. Tak przygotowane mięs...
Odsłon: 36562
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 114
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 613
Składniki
Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę tak aby zakryła dno i podgrzewamy. Następnie dajemy jabłka cukier i prużymy mieszając. Kiedy owoce się rozgotują doprawiamy cynamonem i studzimy.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę dajemy 0,5 szklanki cukru wszystko mieszamy. Masło kroimy w małe kawałki. Razem ze smalcem dodajemy do suchych składników siekamy nożem aż powstaną małe grudki. Teraz dajemy żółtka i śmietanę wszystko szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Mniejszą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Drugą częścią wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam blachy 25×40 cm. Nakłuwamy spód ciasta widelcem. Na ciasto wykładamy masę jabłeczną.
Piana: 5 białek ubić ze szczyptą soli na sztywno. Potem dajemy 0,5 szklanki cukru i jeszcze wszystko ubijamy. Wykładamy piankę na jabłka. Posypujemy posiekanymi orzechami. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach część ciasta z zamrażalnika. Całość wstawiamy do nagrzanego do ok 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok 1 godzinę na złoto.
Najlepiej pokroić szarlotkę na blaszce gdy jest jeszcze ciepła - wtedy się nie kruszy. Dodatek smalcu do kruchego ciasta sprawi że jest ono delikatniejsze.