Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z pianką i orzechami

Szarlotka z pianką i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 54

Dodano:

Odsłon: 242

Uwielbiam szarlotkę właśnie w takiej wersji. A że dawno nie było więc dzisiaj postanowiłam ją upiec. Może ktoś się skusi na kawałek ?

Składniki

  • 1,5kg jabłek lub prażone jabłka ze słoika
  • 6 łyżek cukru
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • 5 łyżek wody
  • Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka smalcu
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczku proszku do pieczenia
  • Piana:
  • 5 białek
  • 0,5 szklanki cukru
  • Szczyota soli
  • 2 garści posiekanych orzechów włoskich
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę tak aby zakryła dno i podgrzewamy. Następnie dajemy jabłka cukier i prużymy mieszając. Kiedy owoce się rozgotują doprawiamy cynamonem i studzimy.

  2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę dajemy 0,5 szklanki cukru wszystko mieszamy. Masło kroimy w małe kawałki. Razem ze smalcem dodajemy do suchych składników siekamy nożem aż powstaną małe grudki. Teraz dajemy żółtka i śmietanę wszystko szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Mniejszą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Drugą częścią wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam blachy 25×40 cm. Nakłuwamy spód ciasta widelcem. Na ciasto wykładamy masę jabłeczną.

  3. Piana:

    5 białek ubić ze szczyptą soli na sztywno. Potem dajemy 0,5 szklanki cukru i jeszcze wszystko ubijamy. Wykładamy piankę na jabłka. Posypujemy posiekanymi orzechami. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach część ciasta z zamrażalnika. Całość wstawiamy do nagrzanego do ok 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok 1 godzinę na złoto.

  4. Najlepiej pokroić szarlotkę na blaszce gdy jest jeszcze ciepła - wtedy się nie kruszy.

    Dodatek smalcu do kruchego ciasta sprawi że jest ono delikatniejsze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń