Do góry

Desery Przepis na:

Szpinakowa babka.

Szpinakowa babka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1856

Dodano:

Odsłon: 9770

Dzisiaj częstuję pyszną babką ze szpinakiem. Taka babka jest idealna na świąteczny stół. W pięknym zielonym kolorze wprowadzi wiosenny nastrój do naszego domu. Polecam upiec i częstować gości i rodzinę. Dodam, że szpinak nie jest w cieście wyczuwalny. Już pisałam kilka razy, że uwielbiam piec ciasta ze szpinakiem. Kto nie piekł zachęcam do odważenia się. Ciasta ze szpinakiem są lekko wilgotne i niezwykle delikatne. Polecam :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 duże jajka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag szpinaku rozdrobnionego mrożonego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i ucieramy.

  2. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z wody, dodajemy do ciasta i dokładnie ucieramy.

  3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach 35 cm x 10 cm x 7 cm , wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia i suchego patyczka.

  5. Upieczone ciasto studzimy i kroimy.

  6. Podajemy i smacznego życzę.

    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Foremka o wymiarach 35 cm x 10 cm x 7 cm.
    Ciasto można pokroić na około 16 porcji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń