Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szpinakowe warkocze"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 146
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 146
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Składniki
Przygotuj zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru, mąki pszennej, żyt niej i 100 ml letniego mleka. Odstaw do wyrośnięcia. Mąki wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli. Wlej wyrośnięte drożdże, oliwę i resztę mleka. Wyrób gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia (20-30 minut).
Szpinak zblanszuj, posiekaj. Pomidory ob ierz, pokrój. Czosnek roz drobnij, przesmaż na ole- ju. Dodaj szpinak, smaż 3 min. Wlej łyżkę mleka, dopraw solą i pieprzem, duś jeszcze 2 min. Mozzarellę zetrzyj na tarce.
3/4 sera połącz ze szpinakiem i pomidorami. Wyrośnięte ciasto podziel na pół. Rozwałkuj na prostokąty. Na każdym ułóż połowę farszu. Zwiń 2 rolady. Rozcinaj je wzdłuż na pół – tak, by powstały po 2 zlepione na końcach paski. Przeplataj je, imitując warkocz. Warkocze posyp resztą sera. Ułóż na blasze, odstaw na 10 min do wyrośnięcia. Piecz 25 minut w 180 st.Źródło: Świat kobiety