Do góry

Desery Przepis na:

Szwarcwaldzkie kostki

Szwarcwaldzkie kostki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Szwarcwaldzkie kostki"

Składniki

  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 15 dag mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 słoik konfitury z wiśni
  • 3 łyżki wiśniówki
  • 60 dag śmietany kremówki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania: 60 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 395 kcal. Cena porcja 1, 55 zł

  2. Jajka ubij z połową cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj łyżką. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 20 minut. Upieczony biszkopt wystudź i rozetnij na 2 placki.

  3. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odstaw, aby spęczniała. Śmietanę ubij z resztą cukru. Żelatynę zalej wiśniówką i mieszając, podgrzewaj na małym płomieniu, aż się rozpuści. Bitą śmietanę połącz z żelatyną.

  4. Placki przełóż 1/3 tężejącej śmietany. Resztę nałóż na wierzch ciasta. Wstaw na 30 mi nut do lodówki. Porcje konfitury nałóż łyżeczką na wierzch ciasta.

  5. Ponownie wstaw je do lodówki i schładzaj jeszcze 2 godziny. Przed podaniem potnij na kwadratowe porcje. Ew. udekoruj melisą cytrynową.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń