Do góry

Desery Przepis na:

szybciutkie mini bezy

szybciutkie mini bezy

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 4052

Dodano:

Odsłon: 2617

Szybciutkie w przygotowaniu a do tego bardzo tanie. W sam raz gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Kruche na zewnątrz a miękkie i ciągnące w środku. Po prostu pycha!

Składniki

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1/4 lub 1/2 szklanki cukru - w zależności jak słodkie lubimy
  • można dodać kilka kropel olejku lub aromatu waniliowego, migdałowego lub cytrynowego
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
szybciutkie mini bezy

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek i zostawiamy na około pół godziny aby się nieco ociepliły. Po tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, gdy są już ubite dosypujemy stopniowo cukier a na samym końcu olejek lub aromat. Masa musi być bardzo dobrze ubita i sztywna.
    Blachę wkładamy papierem do pieczenia, masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe bezy. Mi wyszło 55 sztuk. Pieczemy 15 minut w 150 stopniach. Po tym czasie wyłączamy grzanie lecz bezy muszą jeszcze zostać w zamkniętym piekarniku przez pół godziny aby się do końca wysuszyły. Po tym czasie można otworzyć piekarnik, wyjąć bezy i zajadać :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń