Do góry

Desery Przepis na:

Szybka szarlotka z migdałami.

Szybka szarlotka z migdałami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 741

Dodano:

Odsłon: 115

Wykopałam z zapasów słoik pasteryzowanych , pokrojonych jabłek. Więc upiekłam szarlotkę według przepisu "śwagierki" Bożennki.

Składniki

  • 1 szklanka maki pszennej tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 kostka masła 4 duże jajka 1 cukier wanilinowy 1/2 paczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • migdały w płatkach sok z odsączonych jabłek 1/2 szklanki cukru pudru
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miękkie masło, cukier i jajka zmiksować. Nie szkodzi, że nie będzie to idealnie aksamitna masa.
    Dodać mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i aromat. Dalej miksować.
    Gdyby masa była za ścisła można dodać 2 żółtka i dalej miksować.
    Masę podzielić na 2 części. Dobrze byłoby na dół położyć troszkę więcej ciasta.


  2. Masę posypać gęsto płatkami migdałów. A następnie wyłożyć równomiernie jabłka. Na nie posypać znów migdały i przykryć drugą częścią ciasta.
    I znów posypać płatkami migdałów.

  3. Ciasto wstawić do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika. Ja zmniejszyłam temperaturę do 150 i piekłam około 1 godziny.

  4. Przygotować lukier z 1/ 2 szklanki cukru z 3 - 4 łyżkami soku z jabłek i polać gorące ciasto.
    Ostudzić i częstować gości.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń