Do góry

Desery Przepis na:

Szybka szarlotka z sosem waniliowym

Szybka szarlotka z sosem waniliowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3895

Dodano:

Odsłon: 3270

Ostatnio bardzo często bywałam w Będzinie. Znalazłam tam kawiarenkę, w której w menu gościła szarlotka na ciepło. Pierwszy raz spotkałam się jednak z innym sposobem jej podawania, niż widziałam i jadałam do tej pory. Szarlotka za każdym razem była udekorowana inaczej, jednak zawsze była polana sosem waniliowym. W tej wersji tak mi zasmakowała, że spróbowałam odtworzyć jej smak.... i wyszło mi to z jeszcze lepszym skutkiem, niż oczekiwałam :)))) P.s. szarlotka ma piękny, żółty kolor z tego względu, że użyłam swojskich jajek :))

Składniki

  • kruchy spód: 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 310 g zimnego masła lub margaryny
  • spora szczypta soli
  • 1 słoik prażonych jabłek 500 g
  • piana: 3 białka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • sos waniliowy: 200 g śmietanki 30%
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 żółtka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190*C na funkcji grzanie góra/dół. Zimne masło siekamy z cukrami, dodajemy mąkę, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i sól. Całość dokładnie i dość szybko zarabiamy. Ciasto nie może się nazbyt ogrzać, ponieważ może wyjść twarde. Jeżeli ktoś posiada mikser z łopatką do wyrabiania kruchego ciasta, najlepiej będzie, jak z niego skorzysta :)

  2. 1/3 ciasta odstawiamy do lodówki, a pozostałą jego część wykładamy na tortownicę o średnicy 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie rozkładamy na spodzie i ok 1 cm na bokach. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w 190*C.

  3. Na podpieczony spód wykładamy jabłka i zapiekamy kolejne 25 minut. 5 minut przed zakończeniem pieczenia ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Pianę wykładamy na jabłka i posypujemy pozostałą, schłodzoną częścią ciasta. Całość ponownie wkładamy do piekarnika na ok 20 minut.

  4. zdj

  5. 3/4 śmietanki podgrzewamy razem z cukrem waniliowym i laską wanilii (przeciętą na pół z wydrążonymi nasionkami). Żółtka mieszamy z pozostałą śmietanką i wlewamy do tej ciepłej. Całość trzymamy na ogniu tak długo, dopóki sos nie zgęstnieje, ale w żadnym wypadku nie możemy go doprowadzić do wrzenia ( może się zważyć!).

  6. Ostudzoną szarlotkę kroimy na kawałki, podgrzewamy i polewamy letnim sosem.

  7. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kasik300 28 sierpnia 2014 Ciekawe i pysznie podane ciasto,planuje upiec na niedziele :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń