Do góry

Desery Przepis na:

Szybki makowiec

Szybki makowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Szybki makowiec"

Składniki

  • 1 opakowanie gotowej mieszanki na ciasto piaskowe
  • 20 dag masła
  • 25 dag gotowej masy makowej
  • 3 jajka
  • 20 dag białej czekolady
  • 5 dag masy marcepanowej
  • 2
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 łyżka konfitury morelowej
  • 4 łyżki suchego maku do posypania
  • 12 małych czerwonych cukrowych perełek
  • mielone pistacje do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania: około 90 minut

  2. Mieszankę na ciasto piaskowe wsypać do miski. Dodać masło i jajka. Ucierać mikserem 4 minuty na puszystą masę. Okrągłą foremkę natłuścić, oprószyć mąką. Na spód nałożyć połowę ciasta.

  3. Do reszty ciasta dodać masę makową. Wyłożyć ją na warstwę jasnego ciasta. Wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175oC. Piec 65 minut.

  4. Studzić 10 minut w foremce, potem ciasto ostrożnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

  5. Białą czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej. Polewę wylać na wystudzone ciasto.

  6. Marcepan zagnieść z cukrem pudrem. Masę rozwałkować na cienki placek między dwiema warstwami folii spożywczej. Z marcepanowego placka wyciąć 12 gwiazdek. Posmarować je konfiturą morelową.

  7. Posypać suchym makiem i ułożyć cukrowe perełki. Ciasto pokroić na 12 trójkątów. Na każdym położyć przygotowaną gwiazdkę.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń