Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy może być coś pyszniejszego niż lekkie ciasto z rabarbarem? - Zdecydowanie nie :-) Cały rok czekamy, aż to kwaśne, czerwone warzywo wzejdzie na naszym ogrodzie. W tym roku mój zbiór uważam za bardzo udany, chociaż... pierwszą dostawę długich ogonków liściowych dostałam od rodziny. Część z nich jeszcze czeka na zaprawienie (na które zresztą jeszcze nie mam pomysłu). Polecam to fantastyczne, orzeźwiające ciasto.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416549
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416549
Składniki
1. Na dużą stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy sól, posiekane w kostkę masło i za pomocą noża lub siekaczki do kruchego ciasta łączymy składniki ze sobą. Gdy z mąki i tłuszczu powstaną małe grudki, dodajemy żółtka i całość szybko i energicznie wyrabiamy. Im mniej wyrabiamy ciasto dłońmi tym jest bardziej kruche. Do przygotowania kruchego ciasta możemy również użyć miksera z odpowiednią końcówką. 2/3 ciasta chowamy do jednorazówki i schładzamy w lodówce ok 20 minut, a pozostałą część wkładamy do zamrażarki. 2. Blachę o wymiarach 38 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia, jej dno wylepiamy większą częścią schłodzonego ciasta, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190*C ok 20 minut. Studzimy.
3. Rabarbar i truskawki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana będzie lśniąca dodajemy powoli cukier, cukier waniliowy i proszek budyniowy. Całość miksujemy tak długo, aż budyń całkowicie się rozpuści. Na koniec wlewamy olej i miksujemy do połączenia składników. 4. Na podpieczony kruchy spód wykładamy pianę z białek i pokrojone owoce, a na wierzch ścieramy zmrożone kruche ciasto. Ciasto pieczemy w 190*C ok 35 - 40 minut.
UWAGI: To ciasto można przygotować z dowolnymi owocami. Przygotowując je w większej blaszce otrzymamy wysoki placek - ja owocowe placki uwielbiam niskie, więc piekłam go w szerokiej formie. SMACZNEGO :-)
zdj