Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niekiedy chcesz zaskoczyć najbliższych czymś pysznym i słodkim ale nie masz czasu na długie "pichcenie" a do cukierni daleko. Moja propozycja na taką okazję to tort bezowy z masą z serka mascarpone i śmietany z dodatkiem kawy. Co prawda blaty bezowe są kupne /czasem można pójść na łatwiznę:)/ ale masa własnoręcznie przygotowana czyli szybko, smacznie i domowo:)
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 49
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3558
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 101
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 49
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3558
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 101
Składniki
Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie małymi porcjami dodajemy serek mascarpone i na końcu wystudzoną kawę rozpuszczalną. Miksujemy do czasu aż składniki dobrze się połączą i powstanie jednolita masa. Układamy pierwszy krążek bezowy /o średnicy ok. 20 cm/ i smarujemy 1/3 częścią masy mascarpone. Przykrywamy drugim krążkiem i rozsmarowujemy połową pozostałej masy. Kładziemy trzeci krążek i smarujemy resztą masy. Całość dekorujemy według uznania - ja oprószyłam kawą mieloną. Tort możemy podawać od razu po przygotowaniu lub wstawić do lodówki by się dobrze schłodził - krążki bezowe delikatnie zmiękną ale nie zrobi się "breja".