Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niekiedy chcesz zaskoczyć najbliższych czymś pysznym i słodkim ale nie masz czasu na długie "pichcenie" a do cukierni daleko. Moja propozycja na taką okazję to tort bezowy z masą z serka mascarpone i śmietany z dodatkiem kawy. Co prawda blaty bezowe są kupne /czasem można pójść na łatwiznę:)/ ale masa własnoręcznie przygotowana czyli szybko, smacznie i domowo:)
Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie małymi porcjami dodajemy serek mascarpone i na końcu wystudzoną kawę rozpuszczalną. Miksujemy do czasu aż składniki dobrze się połączą i powstanie jednolita masa.
Układamy pierwszy krążek bezowy /o średnicy ok. 20 cm/ i smarujemy 1/3 częścią masy mascarpone. Przykrywamy drugim krążkiem i rozsmarowujemy połową pozostałej masy. Kładziemy trzeci krążek i smarujemy resztą masy.
Całość dekorujemy według uznania - ja oprószyłam kawą mieloną.
Tort możemy podawać od razu po przygotowaniu lub wstawić do lodówki by się dobrze schłodził - krążki bezowe delikatnie zmiękną ale nie zrobi się "breja".
Super pyszny na każdą okazję, a nawet bez okazji :)
Odsłon: 668
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 133
Pyszny ,miękki i lekko wilgotny schabowy w chrupiącej panierce ,idealny na ni...
Odsłon: 203
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 133
Pyszny ,miękki i lekko wilgotny schabowy w chrupiącej panierce ,idealny na ni...
Odsłon: 203
Składniki
Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie małymi porcjami dodajemy serek mascarpone i na końcu wystudzoną kawę rozpuszczalną. Miksujemy do czasu aż składniki dobrze się połączą i powstanie jednolita masa. Układamy pierwszy krążek bezowy /o średnicy ok. 20 cm/ i smarujemy 1/3 częścią masy mascarpone. Przykrywamy drugim krążkiem i rozsmarowujemy połową pozostałej masy. Kładziemy trzeci krążek i smarujemy resztą masy. Całość dekorujemy według uznania - ja oprószyłam kawą mieloną. Tort możemy podawać od razu po przygotowaniu lub wstawić do lodówki by się dobrze schłodził - krążki bezowe delikatnie zmiękną ale nie zrobi się "breja".
Przepisy Desery
Desery
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Desery
Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy
Desery
deser z domową granolą
Desery
Sernik pieczony na jogurtach
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 133
Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy
Bułeczki zadowolą każdego łakomczucha. Proste w wykonaniu i smaczne. Nadzieni...
Odsłon: 303