Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niekiedy chcesz zaskoczyć najbliższych czymś pysznym i słodkim ale nie masz czasu na długie "pichcenie" a do cukierni daleko. Moja propozycja na taką okazję to tort bezowy z masą z serka mascarpone i śmietany z dodatkiem kawy. Co prawda blaty bezowe są kupne /czasem można pójść na łatwiznę:)/ ale masa własnoręcznie przygotowana czyli szybko, smacznie i domowo:)
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34010
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 450
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 1614
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 13
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34010
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 450
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 1614
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 13
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10236
Składniki
Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie małymi porcjami dodajemy serek mascarpone i na końcu wystudzoną kawę rozpuszczalną. Miksujemy do czasu aż składniki dobrze się połączą i powstanie jednolita masa. Układamy pierwszy krążek bezowy /o średnicy ok. 20 cm/ i smarujemy 1/3 częścią masy mascarpone. Przykrywamy drugim krążkiem i rozsmarowujemy połową pozostałej masy. Kładziemy trzeci krążek i smarujemy resztą masy. Całość dekorujemy według uznania - ja oprószyłam kawą mieloną. Tort możemy podawać od razu po przygotowaniu lub wstawić do lodówki by się dobrze schłodził - krążki bezowe delikatnie zmiękną ale nie zrobi się "breja".