Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść przejrzałych bananów? Zrób to ciasto. Zużyjesz banany, które za chwilę nadawałyby się do kosza, a rodzinie sprawisz przyjemność. Dodatkowo, aby uniknąć cukru dodaj suszonych daktyli i otrzymasz słodkie ciasto bez dodawania cukru. Ktoś woli ciasta słodsze może dodać 2 łyżki cukru. Ciasto idealne do popołudniowej kawy, ale też na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Będzie również smacznym słodkim dodatkiem do grilla.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4558
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417957
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4558
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417957
Składniki
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok pół godziny. Po tym czasie z daktyli odlewamy wodę i odciskamy je
Mąkę mieszamy z sodą i ewentualnie cukrem
W drugiej misce mieszamy rozgniecione widelcem banany z jajkiem, olejem i rozgniecionymi daktylami
Do mokrej masy dodajemy mąkę i szybko, ale dokładnie mieszamy
Na koniec dodajemy borówki i jeszcze raz delikatnie mieszamy
Ciasto przekładamy do keksówki o rozmiarze 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 60 minut
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, a po lekkim przestudzeniu chwytając za papier do pieczenia także z formy ( delikatnie ) i studzimy. Kroimy po całkowitym wystudzeniu