Do góry

Desery Przepis na:

Szybkie ciasto czekoladowo - orzechowe

Szybkie ciasto czekoladowo - orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 2964

Dodano:

Odsłon: 2688

Szybkie ciasto czekoladowo - orzechowe z mikrofali, taka babeczka z kubeczka tylko w innej foremce. Oblałam je czekoladą. Jest pyszne, wilgotne i mięciutkie.

Składniki

  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżki cukru zwykłego
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki kakao
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka dżemu czereśniowego
  • Polewa:
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szybkie ciasto czekoladowo - orzechowe

Przygotowanie

  1. Jak to w przypadku ciast z mikrofali oraz muffinek w jednej misce należy połączyć składniki suche/sypkie a w drugiej składniki mokre/płynne. W tym przypadku do jednej miseczki wsypałam zmielone orzechy włoskie, mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, kakao i obydwa rodzaje cukru. Wymieszałam je dokładnie łyżką. Do drugiej miseczki wybiłam jajko i roztrzepałam je widelcem.

    Do roztrzepanego jajka dolałam mleko i olej i wymieszałam do połączenia. Następnie składniki mokre przelałam do suchych i wymieszałam je dokładnie łyżką aż ciasto było jednolite bez grudek. Na koniec od ciasta dodałam taką pełną łyżkę dżemu czereśniowego. Użyłam dżemu własnej roboty gdzie były duże kawałki owoców. Dżem wmieszałam w ciasto. Małą foremkę silikonową keksówkę taką o wymiarach dna ok. 5cm x 15cm wysmarowałam masłem i wysypałam mąką pszenną. Teoretycznie nie jest to konieczne ale na wszelki wypadek można zrobić. Do przygotowanej foremki przelałam ciasto i wstawiłam je do mikrofali. Ciasto piekłam ok. 3,5 minuty na mocy 700W. Najlepiej sprawdzać w trakcie pieczenia patyczkiem. Po upieczeniu ciasto od razu wyjęłam z mikrofali i wyłożyłam z foremki na talerz. Odstawiłam je do wystudzenia. Gdy ciasto przestygło, przygotowałam polewę. W rondelku umieściłam połamaną na kawałki mleczną czekoladę. Dodałam masło i podgrzewałam w kąpieli wodnej aż składniki się rozpuszczą i połączą. Cały czas je przy tym mieszałam. Przygotowaną polewą posmarowałam wierzch i boki ciasta i wstawiłam je do lodówki do zastygnięcia. Gdy polewa zastygła pokroiłam ciasto na kawałki i podałam. Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne i pyszne. Zachęcam do wypróbowania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Iwona3 03 maja Witam. Mam pytanie do autora.
Tylko 2 plaskie lyzki maki ?
Dziekuje za odpowiedz.
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń