Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na szybkie ciasto na Wszystkich Świętych? Z pewnością znasz słynny Kopiec Kreta. Poniżej znajdziesz przepis na domowy, uproszczony wariant tego wypieku. Ciasto łączy puszysty, kakaowy biszkopt i delikatną masę śmietankową z gorzką czekoladą. To nadaje mu deserowego charakteru. W środku ukryte są słodkie kawałki bananów, które sprawiają, że każdy kęs jest wilgotny i sycący. Szybkie ciasto na Wszystkich Świętych nie wymaga wielu składników ani długiego przygotowania - robi się je naprawdę błyskawicznie. Skutecznie osłodzi rodzinne spotkanie, doda odrobiny słodyczy w ten pełen wspomnień dzień.
Tortownica o średnicy 25 cm
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2417
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4571
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1660
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 508
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2417
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4571
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1660
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 508
Składniki
Przygotuj składniki. Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Mocno schłodź w lodówce śmietanę kremówkę i serek mascarpone. Zetrzyj czekoladę na drobnych oczkach tarki. Schłodź w lodówce.
Zrób biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka mikserem na sztywną pianę. W trakcie ubijania partiami dodaj do piany cukier, a gdy stanie się już gładka i sztywna, dodaj po jednym żółtku.
Przesiej do piany mąkę i kakao. Delikatnie wymieszaj całość szpatułką - tylko do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 25 cm. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj.
Wstaw tortownicę na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt upuść w formie na podłogę z wysokości około 30 cm. Gdy wystygnie, przekrój go na dwa blaty.
Przygotuj nadzienie. Połącz śmietanę kremówkę z serkiem mascarpone i ubij na sztywno. W trakcie ubijania dodaj do kremu przesiany przez sitko cukier puder. W ubitą masę delikatnie (szpatułką) wmieszaj około 2/3 czekolady.
Złóż ciasto. Przekrój wzdłuż na pół banany. Skrop je sokiem z cytryny i ułóż na jednym z blatów biszkoptu. Na bananach rozprowadź krem i wyrównaj. Przykryj drugim blatem. Oprósz ciasto resztą czekolady. Szybkie ciasto na Wszystkich Świętych wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.