Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste ciasto z owocami. Tym razem użyłem czarnej porzeczki, nadaje się zarówno świeża jak i mrożona.
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 406
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 137
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 346
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2711
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 406
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 137
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 346
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2711
Składniki
Masło z cukrem rozpuściłem i zostawiłem do ostygnięcia. Po ostudzeniu dodałem jajka mleko i mąkę z proszkiem. Całość zmiksowałem.
Przełożyłem na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto obficie posypałem czarną porzeczką.
Kruszonka: Mąkę z cukrem i margaryną rozcieram w dłoniach aż powstały "grudki". Kruszonką posypałem ciasto z porzeczkami i wstawiłem do piekarnika.
Piekłem ok. 50 minut w 190 stopniach (40 min w 185 stopniach z termoobiegiem) do suchego patyczka. Studziłem przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Użyłem foremki 26x23 cm.
Lukier Po ostudzeniu ciasta polałem je delikatnie lukrem. Sok (lub wodę) ucieram z cukrem, aż powstanie konsystencja gęstego kisielu. Należy to robić tuż przed użyciem, bo szybko zastyga.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta można dodać odrobinę kurkumy, otręców, ostropestu. Często dodaję również płatki owsiane, które po upieczeniu w cieście są niewykrywalne :D