Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste ciasto z owocami. Tym razem użyłem czarnej porzeczki, nadaje się zarówno świeża jak i mrożona.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8518
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6987
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4754
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327410
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8518
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6987
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4754
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327410
Składniki
Masło z cukrem rozpuściłem i zostawiłem do ostygnięcia. Po ostudzeniu dodałem jajka mleko i mąkę z proszkiem. Całość zmiksowałem.
Przełożyłem na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto obficie posypałem czarną porzeczką.
Kruszonka: Mąkę z cukrem i margaryną rozcieram w dłoniach aż powstały "grudki". Kruszonką posypałem ciasto z porzeczkami i wstawiłem do piekarnika.
Piekłem ok. 50 minut w 190 stopniach (40 min w 185 stopniach z termoobiegiem) do suchego patyczka. Studziłem przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Użyłem foremki 26x23 cm.
Lukier Po ostudzeniu ciasta polałem je delikatnie lukrem. Sok (lub wodę) ucieram z cukrem, aż powstanie konsystencja gęstego kisielu. Należy to robić tuż przed użyciem, bo szybko zastyga.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta można dodać odrobinę kurkumy, otręców, ostropestu. Często dodaję również płatki owsiane, które po upieczeniu w cieście są niewykrywalne :D