Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na szybkie i proste ciasto na Dzień Matki? Świetną propozycją jest ciasto cytrynowe. Zachwyci cię swoim aromatem i obłędnie cytrynowym smakiem. Jest to przepis, do którego warto wracać przez cały rok - to stosunkowo łatwe w przygotowaniu ciasto możesz upiec szybko do herbaty dla niespodziewanych gości. Możesz także z powodzeniem ująć je w menu urodzinowej imprezy czy innego przyjęcia, podczas którego planujesz zaserwować kilka dań. Z doświadczenia wiemy, że po ciasto cytrynowe wszyscy sięgają z przyjemnością nawet po obfitym posiłku.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 99998
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1961
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5812
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5809
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 99998
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1961
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5812
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5809
Składniki
Utrzyj masło z połową cukru na puszystą masę.
Oddziel białka od żółtek. Dodawaj po jednym żółtku do masy, cały czas ją miksując.
Dodaj do masy skórkę otartą z cytryn i wyciśnięty z nich sok.
Przesiej do osobnego naczynia mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksuj krótko (do połączenia składników) z masą.
W osobnym naczyniu ubij na sztywno pianę z białek. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo druga połowę cukru. Połącz delikatnie z masą – do uzyskania jednolitego ciasta.
Wylej ciasto do natłuszczonej, oprószonej mąką formy (np. okrągłej, o średnicy ok. 23 cm). Na wierzch wysyp kruszonkę.
Wstaw ciasto do piekarnika (na środkowy poziom) nagrzanego do 180°C i piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Ciasto cytrynowe możesz zaserwować z konfiturą cytrynową albo bitą śmietaną.