Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na szybkie i proste ciasto na Dzień Matki? Świetną propozycją jest ciasto cytrynowe. Zachwyci cię swoim aromatem i obłędnie cytrynowym smakiem. Jest to przepis, do którego warto wracać przez cały rok - to stosunkowo łatwe w przygotowaniu ciasto możesz upiec szybko do herbaty dla niespodziewanych gości. Możesz także z powodzeniem ująć je w menu urodzinowej imprezy czy innego przyjęcia, podczas którego planujesz zaserwować kilka dań. Z doświadczenia wiemy, że po ciasto cytrynowe wszyscy sięgają z przyjemnością nawet po obfitym posiłku.
Utrzyj masło z połową cukru na puszystą masę.
Oddziel białka od żółtek. Dodawaj po jednym żółtku do masy, cały czas ją miksując.
Dodaj do masy skórkę otartą z cytryn i wyciśnięty z nich sok.
Przesiej do osobnego naczynia mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksuj krótko (do połączenia składników) z masą.
W osobnym naczyniu ubij na sztywno pianę z białek. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo druga połowę cukru. Połącz delikatnie z masą – do uzyskania jednolitego ciasta.
Wylej ciasto do natłuszczonej, oprószonej mąką formy (np. okrągłej, o średnicy ok. 23 cm). Na wierzch wysyp kruszonkę.
Wstaw ciasto do piekarnika (na środkowy poziom) nagrzanego do 180°C i piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Ciasto cytrynowe możesz zaserwować z konfiturą cytrynową albo bitą śmietaną.
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 237
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 118
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 55
Świeże warzywa i kremowy bogaty w smaku sos!
Odsłon: 61
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 237
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 118
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 55
Świeże warzywa i kremowy bogaty w smaku sos!
Odsłon: 61
Składniki
Utrzyj masło z połową cukru na puszystą masę.
Oddziel białka od żółtek. Dodawaj po jednym żółtku do masy, cały czas ją miksując.
Dodaj do masy skórkę otartą z cytryn i wyciśnięty z nich sok.
Przesiej do osobnego naczynia mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksuj krótko (do połączenia składników) z masą.
W osobnym naczyniu ubij na sztywno pianę z białek. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo druga połowę cukru. Połącz delikatnie z masą – do uzyskania jednolitego ciasta.
Wylej ciasto do natłuszczonej, oprószonej mąką formy (np. okrągłej, o średnicy ok. 23 cm). Na wierzch wysyp kruszonkę.
Wstaw ciasto do piekarnika (na środkowy poziom) nagrzanego do 180°C i piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Ciasto cytrynowe możesz zaserwować z konfiturą cytrynową albo bitą śmietaną.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z nutką jagodową
Desery
Fale Dunaju
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Ciasto z nutką jagodową
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 13
Fale Dunaju
Pyszne ciasto o pięknej nazwie Fale Dunaju
Odsłon: 1334