Propozycja na przygotowanie szybkich lodów na bazie mleka skondensowanego. Lody są delikatne, puszyste i rozpływają się w ustach, mimo iż ich skład i przygotowanie odbiega od tego klasycznego ;)
Szybkie lody kokosowo - waniliowe
Składniki
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 laska wanilii
- 1 puszka mleka skondensowanego (niesłodzonego)
- około 135 g cukru pudru (z cukru trzcinowego)
Składniki
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 laska wanilii
- 1 puszka mleka skondensowanego (niesłodzonego)
- około 135 g cukru pudru (z cukru trzcinowego)

Etapy przygotowania
Wiórki kokosowe zalać odrobiną gorącej wody, aby wydobyć ich aromat. Schłodzone mleko skondensowane ubić na gęstą masę za pomocą miksera. Na sam koniec dodać cukier puder, odsączone wiórki kokosowe i ziarenka wanilii i jeszcze raz wszystko chwilę miksować.
Tak przygotowaną masę przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Po godzinie zmiksować zawartość pojemnika za pomocą blendera - czynność tę powtarzać w godzinowych ostępach jeszcze trzy razy, aby napowietrzyć odpowiednio przygotowaną masę i rozbić tworzące się kryształki lodu. Lody podawać z ulubionymi dodatkami: owocami, bakaliami lub bitą śmietaną. Życzę smacznego! :)

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 69

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 354

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 143

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 103
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 69

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 354

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 143

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 103



Składniki
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 laska wanilii
- 1 puszka mleka skondensowanego (niesłodzonego)
- około 135 g cukru pudru (z cukru trzcinowego)
Wiórki kokosowe zalać odrobiną gorącej wody, aby wydobyć ich aromat. Schłodzone mleko skondensowane ubić na gęstą masę za pomocą miksera. Na sam koniec dodać cukier puder, odsączone wiórki kokosowe i ziarenka wanilii i jeszcze raz wszystko chwilę miksować.
Tak przygotowaną masę przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Po godzinie zmiksować zawartość pojemnika za pomocą blendera - czynność tę powtarzać w godzinowych ostępach jeszcze trzy razy, aby napowietrzyć odpowiednio przygotowaną masę i rozbić tworzące się kryształki lodu. Lody podawać z ulubionymi dodatkami: owocami, bakaliami lub bitą śmietaną. Życzę smacznego! :)
Super, ślinka cieknie:)
ciekawy pomysł :-) a że nie posiadam maszynki do lodów, to każdy przepis bez jej uzycia jest mile widziany ;-) pozdrawiam