Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni masz tylko kilka podstawowych składników? Mamy na to sposób! Szybkie oponki zrobisz w 5 minut, a pyszny zapach cynamonu zwabi wszystkich domowników i sąsiadów.
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 6385
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10327
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 6385
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10327
Składniki
Do szerokiego garnka wlej tłuszcz i rozgrzej. W międzyczasie wykonaj ciasto. Do miski wlej maślankę, wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy i miękkie masło. W drugiej misce umieść przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Partiami wsypuj sypkie składniki do mokrych i mieszaj, aby uzyskać gładkie, jednolite ciasto. W końcowym momencie możesz zagnieść ciasto dłońmi. Jeśli w konsystencji jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki.
Na oprószonej mąką stolnicy lub blacie rozwałkuj ciasto. Większą foremką (szklanką) wycinaj większe koła, natomiast mniejszą – otwory w środku.
Gdy olej będzie już gorący wrzucaj oponki i smaż po około 20 sekund z każdej strony. Po usmażeniu wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pamiętaj, aby utrzymywać temperaturę oleju na stałym poziomie (ok. 180-200°C).
Wymieszaj przesiany cukier puder z cynamonem i obtocz w nim przestygłe oponki. Podawaj od razu, najlepiej z filiżanką herbaty lub ciepłego mleka.