Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie smakują jak tradycyjne pączki, ani nawet jak te z serka waniliowego, natomiast wypisz wymaluj przypominają pączki wiedeńskie popularnie nazywane "gniazdkami".
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2568
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3384
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102059
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6439
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2568
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3384
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102059
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6439
Składniki
Do miski przekładamy mascarpone i wbijamy 4 jaja, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy, ponownie miksujemy do połączenia składników, na koniec wlewamy spirytus i znów miksujemy. Na rozgrzany olej wykładamy porcje ciasta wielkości 1 kopiastej łyżeczki. UWAGA: Smażenie pączków najlepiej przeprowadzić w paru turach, na początek do oleju wrzucić dosłownie 4 - 5 pączków, usmażyć je, wyciągnąć, a potem można wrzucić ich więcej. Dlaczego? Dodanie dużej ilości zimnego ciasta do gorącego oleju na raz sprawi, że pierwsza partia pączków nadmiernie nasiąknie tłuszczem z powodu różnicy temperatur. Smażymy na średnim ogniu, na złoto z obu stron.
UWAGA: Przy trzeciej turze pączków olej jest już mocno rozgrzany, możemy trochę obniżyć jego temperaturę poprzez wrzucenie na chwilkę 1/5 obranego średniego ziemniaka. Pączusie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie posypujemy cukrem pudrem z cukrem waniliowym. UWAGA: Ja w przypadku smażonych łakoci robię tak, że mielę domowy cukier waniliowy razem ze zwykłym w młynku do mielenia kawy ( 1 kopiasta łyżka cukru + 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego).