Do góry

Desery Przepis na:

szybkie pączusie z mascarpone

szybkie pączusie z mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8665

Dodano:

Odsłon: 69738

Nie smakują jak tradycyjne pączki, ani nawet jak te z serka waniliowego, natomiast wypisz wymaluj przypominają pączki wiedeńskie popularnie nazywane "gniazdkami".

Składniki

  • 250 gramów mascarpone
  • 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z górką)
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 jaja
  • 1 łyżka spirytusu ewentualnie octu (ale spirytus lepszy)
  • dodatkowo:
  • około 0,6 litra oleju do smażenia (wg mnie optymalnie rzepakowy)
  • cukier puder + cukier waniliowy do posypania
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski przekładamy mascarpone i wbijamy 4 jaja, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy, ponownie miksujemy do połączenia składników, na koniec wlewamy spirytus i znów miksujemy.

    Na rozgrzany olej wykładamy porcje ciasta wielkości 1 kopiastej łyżeczki.

    UWAGA: Smażenie pączków najlepiej przeprowadzić w paru turach, na początek do oleju wrzucić dosłownie 4 - 5 pączków, usmażyć je, wyciągnąć, a potem można wrzucić ich więcej. Dlaczego? Dodanie dużej ilości zimnego ciasta do gorącego oleju na raz sprawi, że pierwsza partia pączków nadmiernie nasiąknie tłuszczem z powodu różnicy temperatur.



    Smażymy na średnim ogniu, na złoto z obu stron.

  2. UWAGA: Przy trzeciej turze pączków olej jest już mocno rozgrzany, możemy trochę obniżyć jego temperaturę poprzez wrzucenie na chwilkę 1/5 obranego średniego ziemniaka.


    Pączusie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie posypujemy cukrem pudrem z cukrem waniliowym.


    UWAGA: Ja w przypadku smażonych łakoci robię tak, że mielę domowy cukier waniliowy razem ze zwykłym w młynku do mielenia kawy ( 1 kopiasta łyżka cukru + 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sara-nowak-3517 25 kwietnia 2018 Proponuję niezmniejszenie ilości proszku do pieczenia o połowę za to dodanie drugiej łyżki alkoholu, paczki wyrosną tak samo, a nie będzie tego nieprzyjemnego posmaku w ustach od proszku do pieczenia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 08 lutego 2018 udało mi się je nadziać marmoladą różaną własnej roboty,wyszły pyszne:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 28 stycznia 2015 wygladaja b. puszyscie ,napewno smakowite, cudne, wypprobujemy !! Odpowiedzi: 1 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anna-martyka-3 28 stycznia 2015 trzeba bedzie wyprobowac bo wygladaja zjawiskowo

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń