Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie smakują jak tradycyjne pączki, ani nawet jak te z serka waniliowego, natomiast wypisz wymaluj przypominają pączki wiedeńskie popularnie nazywane "gniazdkami".
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12685
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4130
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42991
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 498
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 374
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 443
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12685
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4130
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42991
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 498
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 374
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 443
Składniki
Do miski przekładamy mascarpone i wbijamy 4 jaja, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy, ponownie miksujemy do połączenia składników, na koniec wlewamy spirytus i znów miksujemy. Na rozgrzany olej wykładamy porcje ciasta wielkości 1 kopiastej łyżeczki. UWAGA: Smażenie pączków najlepiej przeprowadzić w paru turach, na początek do oleju wrzucić dosłownie 4 - 5 pączków, usmażyć je, wyciągnąć, a potem można wrzucić ich więcej. Dlaczego? Dodanie dużej ilości zimnego ciasta do gorącego oleju na raz sprawi, że pierwsza partia pączków nadmiernie nasiąknie tłuszczem z powodu różnicy temperatur. Smażymy na średnim ogniu, na złoto z obu stron.
UWAGA: Przy trzeciej turze pączków olej jest już mocno rozgrzany, możemy trochę obniżyć jego temperaturę poprzez wrzucenie na chwilkę 1/5 obranego średniego ziemniaka. Pączusie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie posypujemy cukrem pudrem z cukrem waniliowym. UWAGA: Ja w przypadku smażonych łakoci robię tak, że mielę domowy cukier waniliowy razem ze zwykłym w młynku do mielenia kawy ( 1 kopiasta łyżka cukru + 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego).