Do góry

Desery Przepis na:

Szybkie rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą

Szybkie rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1734

Dodano:

Odsłon: 3973

Szybkie i pyszne rogaliki. Nie chciałam za długo czekać, więc zagniotłam ciasto i od razu, wałkowałam i zawijałam rogaliki. Polecam zrobić, od razu z podwójnej porcji, są tak pyszne :) W smaku, są bardziej kruche, niż drożdżowe.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7g.)
  • 200 g. masła, lub margaryny
  • 1 jajko (białko i żółtko osobno)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki cukru pudru, do białka
  • 1,5 tabliczki czekolady (u mnie mleczna i biala)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szybkie rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą

Przygotowanie

  1. Masło, cukier puder i żółtko, włożyć do miski.
    Utrzeć mikserem. (Białko wbić do miseczki, będzie do smarowania rogali)
    Następnie wsypać mąkę, drożdże i wlać mleko.
    Wyrobić mikserem z hakami. Jak zacznie się kleić, przełożyć na stolnicę, podsypaną mąką. Wyrabiać jeszcze chwilę. Tak przygotowane ciasto,
    podzielić na trzy części.
    Każdą część cienko rozwałkować, podsypując mąką.
    Każdą rozwałkowaną część ciasta, podzielić na 12 trójkątów. Można też na 8,
    wtedy rogaliki będą większe.
    Na każdym trójkącie, przy szerszym brzegu, ułożyć kostkę czekolady.

  2. Zawinąć w rogalik. Gotowe rogaliki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

    Do odłożonego wcześniej białka, dodać 3 łyżki cukru pudru. Wymieszać.

    Posmarować rogaliki. Dzięki temu, nie trzeba już robić lukru, ani posypywać,
    cukrem pudrem, po upieczeniu.

  3. Rogaliki, piec w piekarniku, nagrzanym do 190 stopni, 25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń