Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szynka w glazurze z goździkami"
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 226
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 226
Składniki
Szynkę opłucz, wytrzyj, skórę natnij w krateczkę. Mięso natrzyj solą i łyżką cukru. Powbijaj goździki. Odstaw w chłodne miejsce na dobę. Następnego dnia ułóż mięso w brytfance posmarowanej tłuszczem. Piecz około 100 minut, często skrapiając gorącą wodą oraz sosem zebranym z dna brytfanki.
Dżem podgrzej, przetrzyj, wymieszaj z papryką i na 10 minut przed końcem pieczenia posmaruj mięso.
Boczek do jarzynki pokrój w ko steczkę, cebulę obierz, potnij w plasterki. Jabłka oczyść, pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej masło. Zrumień na nim boczek. Dołóż cebulę, a kiedy stanie się szklista, dodaj jabłka. Duś 5–7 minut. Pod koniec przypraw solą i majerankiem.
Gotową pieczeń wyjmij, sos z brytfanki przecedź, wymieszaj z 1/2–2/3 szklanki wrzątku. Śmietanę połącz z mąką, wlej do sosu i ponownie zagotuj. Przypraw solą oraz gałką. Pieczeń podawaj z sosem oraz jarzynką z jabłek. Jako dodatek serwuj np. pieczone ziemniaki.Źródło: Tina