Do góry

Desery Przepis na:

Szynka w musztardzie

Szynka w musztardzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 18

Smaczny pomysł na "Szynka w musztardzie"

Składniki

  • 1
  • 5 kg surowej szynki ze skórką
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki pikantnej musztardy
  • 1
  • 5 łyżki płynnego miodu
  • pieprz ziarnisty i mielony
  • olej
  • 3 łyżki śmietany 18 proc
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas ok. 100 min; porcja – 390 kcal, cena 3 zł

  2. Szynkę umyj starannie, osusz, a potem natrzyj z każdej strony solą i mielonym pieprzem. Odstaw na około 2 godziny w chłodne miejsce, aby mięso dobrze przeszło przyprawami.

  3. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj musztardę z miodem. Dodaj czosnek, grubo utłuczony pieprz oraz sól do smaku. Wlej kilka łyżek oleju, wymieszaj.

  4. Powstałą marynatą posmaruj szynkę. Ponownie odstaw w chłodne miejsce na ok. pół godziny. Po tym czasie ułóż szynkę w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Podlej kilkoma łyżkami wody, przykryj. Piecz około 90 minut w temp. 180 st.

  5. Zdejmij pokrywkę, do piekaj szynkę 15-20 minut. Powstały podczas pieczenia sos przelej do rondelka. Zapraw go śmietaną, podgrzej razem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj do upieczonej szynki.

  6. Pieczona szynka będzie jeszcze smaczniejsza, a do tego wyjątkowo soczysta, jeśli upieczesz ją w piwie. Mięso wyjmij z musztardowej marynaty, włóż do rękawa i wlej 250 ml alkoholu.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń