Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tajskie curry (kari)"
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 55
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6759
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 146
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 55
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6759
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 146
Składniki
Kalafior umyj, podziel na różyczki. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Cebulki pokrój w talarki. Szczypior opłucz, posiekaj. Mięso umyj, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Oprósz solą oraz pieprzem. Limonkę wyszoruj, sparz wrzątkiem i pokrój w plastry.
Ugotuj ryż. W woku lub na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć mięso i usmaż, od czasu do czasu mieszając. Przełóż je do miseczki, przykryj talerzykiem lub folią aluminiową. Na tłuszcz, który pozostał na patelni lub woku wrzuć cebulę, różyczki kalafiora, plasterki limonki oraz paprykę. Mieszając, smaż 5-7 min.
Wlej mleczko kokosowe oraz 250 ml wody (warzywa powinny być w całości zakryte płynem). Dodaj curry. Duś na średnim ogniu ok. 5 min, od czasu od czasu mieszając. Następnie dodaj mięso oraz posiekany szczypior. Gotuj kolejne 5 min. Mąkę wymieszaj z nie- wielką ilością zimnej wody. Wlej do dania, podgrzewaj jeszcze ok. 2 mi- nuty. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym ryżem.
40 minut. Porcja: 430 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie