Do góry

Desery Przepis na:

Tajskie curry (kari)

Tajskie curry (kari)

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Tajskie curry (kari)"

Składniki

  • 1 kalafior (ok. 70 dag)
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 1 pęczek dymki (z cebulką)
  • 1 limonka
  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 20 dag ryżu
  • 165 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki curry
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tajskie curry (kari)

Przygotowanie

  1. Kalafior umyj, podziel na różyczki. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Cebulki pokrój w talarki. Szczypior opłucz, posiekaj. Mięso umyj, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Oprósz solą oraz pieprzem. Limonkę wyszoruj, sparz wrzątkiem i pokrój w plastry. 

  2. Ugotuj ryż. W woku lub na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć mięso i usmaż, od czasu do czasu mieszając. Przełóż je do miseczki, przykryj talerzykiem lub folią aluminiową. Na tłuszcz, który pozostał na patelni lub woku wrzuć cebulę, różyczki kalafiora, plasterki limonki oraz paprykę. Mieszając, smaż 5-7 min.

  3. Wlej mleczko kokosowe oraz 250 ml wody (warzywa powinny być w całości zakryte płynem). Dodaj curry. Duś na średnim ogniu ok. 5 min, od czasu od czasu mieszając. Następnie dodaj mięso oraz posiekany szczypior. Gotuj kolejne 5 min. Mąkę wymieszaj z nie- wielką ilością zimnej wody. Wlej do dania, podgrzewaj jeszcze ok. 2 mi- nuty. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym ryżem.

  4. 40 minut. Porcja: 430 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń