Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przepis na faworki przygotowane na kefirze. Faworki te smakują nieco inaczej niż tradycyjny chrust, są pulchne i miękkie w środku, a na zewnątrz otoczone są chrupiącą skórką. Taratuszki z pewnością warto przygotować, zwłaszcza w karnawale, są pyszne, łatwe do zrobienia i szybko się je smaży. Najlepiej smakują zaraz po zrobieniu, posypane cukrem pudrem.
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 569
Przepis dnia
Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca s...
Odsłon: 804
Przepis na pyszną i aromatyczną frittatę z salami, pomidorami, papryką, czerw...
Odsłon: 183
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 569
Przepis dnia
Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca s...
Odsłon: 804
Przepis na pyszną i aromatyczną frittatę z salami, pomidorami, papryką, czerw...
Odsłon: 183
Składniki
Do miski wlać kefir, wbić jajko, dodać sól, pastę waniliową, cukier i sodę. Całość wymieszać. Do wymieszanych składników przesiać mąkę i wyrobić. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać rozpuszczone masło i kontynuować wyrabianie do momentu uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.
Wyrobione ciasto zostawić w misce, którą należy przykryć ściereczką i miskę odstawić na bok na 20 minut. Kiedy ciasto odstoi dwadzieścia minut, podzielić je na dwie części i każdą z nich po kolei przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto wyrobić chwilę na stolnicy wrabiając w nie tylko tyle mąki aby przestało się ono kleić do rąk.
Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Rozwałkowane ciasto podzielić radełkiem lub nożem na paski o wielkości 2 cm x 7 cm. Każdy z paseczków naciąć na środku na długość 2 cm. Z tak przygotowanych paseczków uformować faworki, przekładając jeden koniec paska przez nacięcie na środku. Patrz film.
Taratuszki smażyć na gorącym oleju o temperaturze 170 st. C. Smażyć je po obu stronach na złoty kolor. Gotowe przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i przestudzić. Schłodzone taratuszki posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Mazurek czekoladowo bakaliowy i z białej czekolady
Desery
Babka migdałowa jak dawniej
Desery
Mazurki wielkanocne
Desery
Keks
Mazurek czekoladowo bakaliowy i z białej czekolady
Mazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjn...
Odsłon: 17
Babka migdałowa jak dawniej
Babki na święta się wypieka, każdy na nie czeka. Są duże, małe i malutkie, z...
Odsłon: 23