Do góry

Desery Przepis na:

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 1647

Dodano:

Odsłon: 856

Tarta cytrynowa to wspaniałe połączenie ciasta kruchego, kremu lemon curd i galaretki cytrynowej. Ten wypiek to gwarancja sukcesu na każdym przyjęciu. Kwaskowy smak kremu lemon curd wraz w połączeniu z galaretką nadaje tej tarcie niezwykłego smaku i aromatu.

Składniki

  • ciasto kruche
  • mąka pszenna Typ 500 380 g
  • Cukier puder 150 g
  • masło 125 g
  • żółtka 4 szt.
  • krem lemon curd
  • Sok z cytryny 200 ml
  • cukier 120 g
  • masło 100 g
  • jajka 4 szt.
  • galaretka
  • woda 400 ml
  • galaretka ctrynowa 120 g
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tarta cytrynowa

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagniatamy. Chłodzimy przez godzinę w lodówce. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość formy. Układamy w formie. Kujemy widelcem dno ciasta. Obciążamy grochem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy groch i pieczemy kolejne 20 minut. Studzimy.
    Krem lemon curd: Jajka wyjmuję z lodówki dwie godziny wcześniej. Sok z cytryn mieszam z cukrem i jajkami. Umieszczam w rondelku. Podgrzewam na średnim ogniu. Miękkie masło dzielę na pół. Połowę dodaję do gotującej się masy. Gdy krem zacznie gęstnieć zdejmuję z ognia. Dodaję pozostałe masło. Mieszam do momentu rozpuszczenia się masła. Studzę.
    Galaretka cytrynowa: W 400 ml wrzącej wody rozpuszczam galaretki cytrynowe. Studzę.
    Na wystudzone ciasto układam krem lemon curd. Następnie wylewam mocno stężałą galaretkę. Całość chłodzę w lodówce przez dwie godziny.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń