Do góry

Desery Przepis na:

Tarta czekoladowa z bananami

Tarta czekoladowa z bananami

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 404

Dodano:

Odsłon: 1253

Tarta mocno czekoladowa z kruchym maślanym spodem. Super deser dla miłośników czekolady.

Składniki

  • 220 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 180 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 ml likieru Bailey’s (opcjonalnie)
  • 4 średnie banany lub 3 duże
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tarta czekoladowa z bananami

Przygotowanie

  1. Przygotować formę na tartę o średnicy 31 cm ( może być mniejsza np. 28, wtedy spód tarty będzie trochę grubszy i należy go dłużej podpiekać).
    Do przesianej mąki dodać sól oraz cukier puder a następnie masło które kroimy na kawałki. Łączymy wszystkie składniki a następnie wyrabiamy ciasto dodając przy tym jedną łyżkę zimnej wody.
    Owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.
    Po tym czasie wyciągamy schłodzone ciasto i wykładamy nim spód oraz boki formy (jeśli zostanie nam trochę ciasta możemy schować do zamrażarki i wykorzystać np. na mini tartelinki). Ciasto wielokrotnie dziurkujemy na spodzie i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy z obciążeniem przez ok. 15 minut w 180ᵒC. Następnie ściągamy obciążenie i pieczemy na złoty kolor przez około 5-8 minut. Tak podpieczony spód wyciągamy i ustawiamy temperaturę piekarnika na 190ᵒC.

  2. W międzyczasie kroimy na plasterki banany oraz przygotowujemy krem.
    Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy do niej stopniowo 180 ml śmietanki oraz likieru. Cały czas delikatnie mieszamy drewnianą łyżką aż do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy.
    Banany wykładamy na podpieczony i ostudzony spód następnie wylewamy przygotowany krem i wkładamy do piekarnika na ok 15 minut.
    Propozycja podania: maliny, jeżyny lub borówki oraz gałka lodów waniliowych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń