Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-03-2014
Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Bociany wracają, słońce zaczyna mocniej świecić, zatem pora, by wiosenne klimaty zawitały również do kuchni. Zdecydowałam się przygotować lekką i łatwą tartę, pełną smakowitych owoców. Przypomina mi o tym, iż niebawem będę mogła sięgnąć po świeżutkie truskawki EKO prosto z krzaczka. Ich tymczasowa namiastka z marketu (o dziwo pachną truskawkami!) na cieście jest równie pyszna.
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2854
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3930
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 641
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3858
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2854
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3930
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 641
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3858
Składniki
Herbatniki kruszymy i wrzucamy do blendera. Miksujemy na proszek o konsystencji mokrego piasku.
Na patelni rozpuszczamy masło. Gdy masło nieco przestygnie, dodajemy je do proszku herbatnikowego. Mieszamy, aż powstanie lepka masa, którą następnie wylepiamy dno formy do tarty.
Formę wkładamy do lodówki na min. 2h, aby spód tarty się ściął. Gdy widzimy, że spód jest już twardy, przystępujemy do przygotowania bitej śmietany. Do miski wlewamy kremówkę, wsypujemy cukier puder oraz cukier waniliowy i cierpliwie ubijamy całość.
Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią spód tarty.
Na wierzchu układamy pocięte truskawki i odmrożone jagody. Gotowe!
Smacznego!