Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-03-2014
Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Bociany wracają, słońce zaczyna mocniej świecić, zatem pora, by wiosenne klimaty zawitały również do kuchni. Zdecydowałam się przygotować lekką i łatwą tartę, pełną smakowitych owoców. Przypomina mi o tym, iż niebawem będę mogła sięgnąć po świeżutkie truskawki EKO prosto z krzaczka. Ich tymczasowa namiastka z marketu (o dziwo pachną truskawkami!) na cieście jest równie pyszna.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 435
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2778
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14496
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 435
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2778
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14496
Składniki
Herbatniki kruszymy i wrzucamy do blendera. Miksujemy na proszek o konsystencji mokrego piasku.
Na patelni rozpuszczamy masło. Gdy masło nieco przestygnie, dodajemy je do proszku herbatnikowego. Mieszamy, aż powstanie lepka masa, którą następnie wylepiamy dno formy do tarty.
Formę wkładamy do lodówki na min. 2h, aby spód tarty się ściął. Gdy widzimy, że spód jest już twardy, przystępujemy do przygotowania bitej śmietany. Do miski wlewamy kremówkę, wsypujemy cukier puder oraz cukier waniliowy i cierpliwie ubijamy całość.
Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią spód tarty.
Na wierzchu układamy pocięte truskawki i odmrożone jagody. Gotowe!
Smacznego!