Desery Przepis na:
Tarta kakaowo- cytrynowa z borówkami

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 89
Dodano: 22.07.2017
Odsłon: 369
Składniki
- *Ciasto+ ciastko dekoracyjne:
- 350 g mąki pszennej typu 500
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2,5 łyżki cukru białego kryształu
- *Krem kakaowo- cytrynowy:
- 3 jajka
- 2,75 łyżeczki żeklatyny
- 80 ml wody zimnej
- 2,5 łyżki wody ciepłej
- 5,5 łyżki cukru białego kryształu
- 1 cukier waniliowy
- sok z 0,5 cytryny
- *Do dekoracji:
- 360 g borówek na ozdobienie tarty+ kilknaście na ozdobienie ciasteczka dekoracyjnego
- 2-3 łyżki rozpuszczonej galaretki cytrynowej do zachowania sztywnej konsystencji na ciasteczku
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Ciasto+ciastko dekoracyjne:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Masło pokroić na mniejsze kostki, dodać do proszku i mąki i lekko zagnieść. Zrobić lekki dołek, do którego wbić jajka, wsypać cukier kryształ i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć papierem do pieczenia lub śniadaniowym i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części (1/8 na ciastko dekoracyjne, reszta na spód).Na początku większą część ciasta oprószyć lekko mąką łącznie z blatem, rozwałkować na grubość ok.4 mm, wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowanej lekko masłem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 13-15 minut. Gdy ciasto jest upieczone wyjąć je z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Drugą część ciasta uformować np. w serce ( tak jak jest na zdjęciu tytułowym) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez ok. 13 minut. Upieczone ciastko wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. -
Krem kakaowo- cytrynowy:
Przed zrobieniem kremu do miseczki dodać żelatynę, zalać zimną wodą, rozpuścić ją mieszając łyżeczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie wlać do niej ciepłą wodę, jeszcze raz rozmieszać, by nie pojawiły się gródki i odstawić na bok. Wycisnąć sok z połowy cytryny. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Jak są ubite dodać do nich cukier, powoli miksować dalej, wlać żelatynę, żółtka, sok z połowy cytryny, wsypać cukier waniliowy i kakao, a następnie wymieszać mikserem. Przygotowany krem włożyć na 15 minut do lodówki, a później wyłożyć na wystudzone ciasto. Gdy krem jest już równomiernie rozłożony ciasto przed dekoracją dać po raz kolejny do lodówki, by krem całkowicie stężał na ok. 75 minut. -
Dekoracja tarty i ciasteczka:
Niewielką ilość galaretki rozpuścić w wodzie, ostudzić i pozostawić, by lekko stężała. Na ciasteczku poukładać kilkanaście borówek i nanieść na nie łyżką wystudzoną galaretkę. Ciasteczko położyć na talerz i poczekać kilka minut, aż stężeje na nim galaretka.
Pozostałą ilość borówek umyć. Jak wszystkie elementy dekoracji są gotowe, to przystąpić do dekorowania.
Ps: Na ostatnim zdjęciu zamieściłam propozycję dekoracji tarty.
Smacznego :) !!!
Komentarze do przepisu (0)