Do góry

Desery Przepis na:

Tarta kinder bueno

Tarta kinder bueno

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 487

Dodano:

Odsłon: 225

Obłędnie pyszna i obłędnie słodka tarta z kremem a'la batoniki Kiinder Bueno, która nie wymaga pieczenia i robi się ją błyskawicznie.

Składniki

  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • łyżka kakao
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml śmietanki
  • 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej z orzechów laskowych)
  • 80 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 20 g deserowej czekolady
  • do dekoracji: 3 batoniki Kinder Bueno, tarta czekolada deserowa
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Herbatniki rozkruszamy na drobno w malakserze. Dodajemy do nich kakao i rozpuszczone masło. Mieszamy i tak przygotowaną masą wylepiamy dno formy i jej brzegi. Następnie formę wkładamy do lodówki, aby spód stężał.

  2. Czekoladę drobno siekamy. Do miski przekładamy mascarpone, cukier puder i masło orzechowe. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy również do mascarpone. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania, kiedy śmietanka jest już sztywna, dodajemy partiami słodką masę orzechową. Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Tak przygotowany krem wykładamy na schłodzony spód i wyrównujemy powierzchnię. Dekorujemy połamanymi batonikami oraz startą czekoladą. Tartę wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby krem stężał.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń