Do góry

Desery Przepis na:

Tarta serowa

Tarta serowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1138

Dodano:

Odsłon: 1620

Kruche ciasto z masą serową i czekoladowym wykończeniem. Polecam wszystkim wielbicielom serników.

Składniki

  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Jajko 1 szt.
  • Cukier biały 1 szklanka + 2 łyżki do sera + 4 łyżeczki na polewę
  • Margaryna do pieczenia 1/5 kostki +1/4 kostki do sera + 1/4 kostki na polewę
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie 16 g
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Sól
  • Jogurt naturalny typu greckiego 3 łyżki
  • Twaróg trzykrotnie mielony lub ser homogenizowany naturalny 500 g
  • Żółtko jaja 2 szt.
  • Budyń waniliowy w proszku 1 łyżka
  • Mleko 1 łyżka
  • Kakao naturalne 2 łyżeczki
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Tarta serowa

Przygotowanie

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, 1 szklankę cukru, 1/5 kostki margaryny, szczyptę soli i cukier wanilinowy posiekać.

  2. Dodać jajko oraz 1 łyżkę jogurtu i zagnieść ciasto.

  3. Formę do tarty lekko natłuścić i wysypać mąką.

  4. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy nieco większej od średnicy formy na tartę.

  5. Rozwałkowanym ciastem dokładnie wyłożyć formę i równomiernie ponakłuwać je widelcem.

  6. Ciasto piec przez 20 minut w temperaturze około 200 stopni Celsjusza.

  7. Po upieczeniu pozostawić w formie do wystygnięcia.

  8. 1/4 kostki margaryny rozpuścić w rondlu.

  9. Do margaryny dodać 2 łyżki cukru oraz 2 łyżki jogurtu i podgrzewać często mieszając aż do rozpuszczenia cukru.

  10. Dodać ser oraz budyń w proszku. Mieszając przez cały czas zagotować masę, dodać żółtka i dokładnie rozmieszać.

  11. Gorącą masę serową przelać do upieczonego ciasta, pozostawić do wystudzenia.

  12. 1/4 kostki margaryny i łyżkę mleka podgrzewać powoli aż margaryna się rozpuści. Dodać 4 łyżeczki cukru oraz 2 łyżeczki kakao, dokładnie wymieszać i podgrzewać do rozpuszczenia cukru.

  13. Polewę zdjąć z płyty grzewczej i studzić mieszając. Kiedy zacznie tężeć, polać nią w dowolny sposób wierzch tarty.

  14. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 16 marca Jak z masą serową to biorę w ciemno:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń