Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsza tarta to takie nawiązanie do słynnych batoników z karmelem i orzechami. Równie pyszna i smaczna co jej znany baton, moim zdaniem nawet lepsza. Kruche ciasto, do tego słodki krem budyniowy, karmel i słone orzeszki. Jest to niestety ciasto czasochłonne, ale myślę, że wam się spodoba. Na pewno zachwyci gości na letnim pikniku.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Ciasto: Mąkę, kakao i cukier puder przesiewamy. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy trzy godziny w lodówce. Po tym czasie wałkujemy i wylepiamy ciastem formę do tarty, wcześniej posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Na ciasto układamy folię aluminiową i obciążamy grochem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze kolejne 15 minut. Studzimy. Krem: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Następnie dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Krem chłodzimy 30 minut. Na wystudzonym cieście smarujemy krem, następnie smarujemy masę kajmakową. Masę kajmakową możemy wcześniej lekko podgrzać. Chłodzimy 30 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy nią wierzch ciasta. Posypujemy solonymi orzechami ziemnymi.
Zapraszam na mojego bloga!