Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często piekę chałkę i zostaje mi wtedy kilka białek które mrożę na inną okazję. Tarta z bezą to właśnie jedna z tych okazji.
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 84
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 512
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 117
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 84
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 512
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 117
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagniotłem na jednorodną masę. Ciasto włożyłem do woreczka foliowego i schowałem na pół godziny do lodówki. Po tym czasie, ciasto rozwałkowałem i umieściłem w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nie idzie to idealnie, więc nie należy się przejmować, masa jest elastyczna łatwo można zalepić dziury i pęknięcia. Po bokach zrobiłem brzegi około 3 cm.
Spód ciasta wysypałem kaszą manną, gęsto ułożyłem na nich truskawki i posypałem cukrem.
Całość wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Ponieważ truskawki były mrożone, dlatego podpiekłem je razem ze spodem. Gdyby truskawki były świeże, dodałbym je dopiero do właściwego pieczenia razem z bezą.
Białka ubiłem na pianę powoli dodając cukier, pod koniec ubijania dodałem przesianą mąkę ziemniaczaną. Bezę wyłożyłem na truskawki i całość wstawiłem ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 na około 20 minut.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta można dodać kurkumy, otrębów, ostropestu. Truskawki delikatnie można posypać otrębami.