Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często piekę chałkę i zostaje mi wtedy kilka białek które mrożę na inną okazję. Tarta z bezą to właśnie jedna z tych okazji.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5976
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9037
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8379
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5761
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5976
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9037
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8379
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5761
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagniotłem na jednorodną masę. Ciasto włożyłem do woreczka foliowego i schowałem na pół godziny do lodówki. Po tym czasie, ciasto rozwałkowałem i umieściłem w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nie idzie to idealnie, więc nie należy się przejmować, masa jest elastyczna łatwo można zalepić dziury i pęknięcia. Po bokach zrobiłem brzegi około 3 cm.
Spód ciasta wysypałem kaszą manną, gęsto ułożyłem na nich truskawki i posypałem cukrem.
Całość wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Ponieważ truskawki były mrożone, dlatego podpiekłem je razem ze spodem. Gdyby truskawki były świeże, dodałbym je dopiero do właściwego pieczenia razem z bezą.
Białka ubiłem na pianę powoli dodając cukier, pod koniec ubijania dodałem przesianą mąkę ziemniaczaną. Bezę wyłożyłem na truskawki i całość wstawiłem ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 na około 20 minut.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta można dodać kurkumy, otrębów, ostropestu. Truskawki delikatnie można posypać otrębami.