Do góry

Desery Przepis na:

Tarta truskawkowa z chałwą

Tarta truskawkowa z chałwą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 13

Przepis wart wypróbowania: "Tarta truskawkowa z chałwą"

Składniki

  • Porcja kruchego 40 dag twarogu półtłustego
  • 6 dag masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 10 dag chałwy. Ponadto: 50 dag truskawek
  • galaretka truskawkowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Bożena Badach z Cisi

  2. Ciasto wyłóż do formy do tarty (28 cm), nakłuj widelcem i piecz ok. 15 minut w temperaturze 170oC. Ostudź.

  3. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wody. Ser zmiel dwukrotnie. Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodawaj do niego powoli ser i mleko, a na koniec rozpuszczoną żelatynę i pokruszoną chałwę.

  4. Wyłóż krem na ciasto. Na wierzchu ułóż truskawki, wciskając je do połowy w krem. Całość zalej tężejącą galaretką (rozpuszczoną w 1 szkl. wody). Schłodź w lodówce.

  5. czas przygotowania 35 min, ilość porcji 12, cena za porcję 1,80 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń