Do góry

Desery Przepis na:

tarta wiśniowa

tarta wiśniowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8587

Dodano:

Odsłon: 3337

fajne połączenie ciasta kruchego z budyniem wiśniowym :)

Składniki

  • ciasto kruche: 2 żółtka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g margaryny lub masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • proszek do pieczenia na czubek łyżeczki
  • budyń wiśniowy: budyń śmietankowy na 3/4 l mleka
  • szklanka soku wiśniowego
  • szklanka konfitury wiśniowej
  • pół szklanki mleka
  • beza: 2 białka
  • 2 łyżki cukru
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. zagnieść ciasto kruche z podanych składników można włożyć do lodówki na godzinę, wyłożyć na natłuszczoną i posypaną bułką tartą foremkę wsadzić do piekarnika i piec ok. 20 minut na złoty kolor
    w między czasie zagotować szklankę soku z wiśni(u mnie pozostały z robionej konfitury) dodać szklankę konfitury z wiśni w pół szklance mleka wymieszać budyń wlać do gotującego się soku dobrze wymieszać i ugotować, ciepły wylewamy na upieczone ciasto

  2. jak wystygnie można udekorować bitą śmietaną jak nie preferujemy piany z białek
    akurat ja zrobiłam z pianą
    2 białka ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru wyłożyłam na ciepły budyń wiśniowy i zapiekłam by pianka się zarumieniła
    I SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń