Do góry

Desery Przepis na:

Tarta wiśniowa

Tarta wiśniowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 792

Słodkie orzeźwienie na letnie dni

Składniki

  • CIASTO:
  • Mąka pszenna 200 gram
  • Jajko 1 szt.
  • Margaryna 100 gram
  • Cukier puder 50 gram
  • Zimna woda 2 łyżki
  • Kakao 2 płaskie łyżki
  • Szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • Jogurt grecki 360 gram
  • Jajka 3 szt.
  • Olej 2 łyżki
  • Budyń waniliowy 1 opakowanie
  • Cukier puder 0,5 szklanki
  • Galaretka wiśniowa 1 opakowanie
  • Wiśnie
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. SPÓD: Do miski wsypujemy mąkę, kakao, szczyptę soli i cukier puder, wbijamy jajko oraz dodajemy margarynę i zimną wodę. Zagniatamy te składniki na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je do wielkości foremki do tarty (użyłam formy o średnicy 28 cm). Przekładamy ciasto do formy i nakłuwamy je widelcem. Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

  2. MASA: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy połowę cukru pudru (1/4 szklanka). Żółtka miksujemy z pozostałą połową cukru pudru (1/4 szklanki). Podczas miksowania wsypujemy budyń. Do ubitych białek dodajemy po łyżce masy z żółtek i stopniowo całość mieszamy. Dodajemy jogurt grecki i olej. Wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Powstałą masę wylewamy na upieczony i przestudzony spód do tarty i równo ją rozkładamy. Tartę pieczemy ponownie ok. 30-40 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu odstawiamy ją do wystygnięcia.

  4. Galaretkę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (możemy wlać trochę mniej wody) i odstawiamy ją, aby przestygła. Wydrylowane wiśnie układamy gęsto na upieczonej tarcie i zalewamy całość tężejącą galaretką. Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby stężało.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń