Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu :) Zawsze się udaje, wystarczą dobre chęci :)
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 36
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1028
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 340
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 36
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1028
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 340
Składniki
Zagnieść ciasto z mąki, masła, śmietany, cukru i ewentualnie jajka (bez jajka też może być ;)). włożyć do lodówki na 20 -30 min. Ciastem wylepić formę na tarte, piec około 30 min. w temperaturze 190-200 stopni. Pilnować żeby ciasto się nie wybrzuszało, w razie czego przekuć widelcem.
Upieczoną tartę wystudzić. W między czasie rozpuścić cytrynową galaretkę w szklance wody i przestudzić. Dodać pół szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego i wymieszać dokładnie. Banany pokroić na małe kawałki i wrzucić do galaretki, wymieszać. Całość wylać na ostudzoną tarte i pozostawić do zastygnięcia.
Gotową tartę udekorować ubitą śmietaną oraz rozpuszczoną czekoladą. Czekoladę ciemną połamać na cząstki , zalać odrobiną mleka, można dodać do smaku łyżkę adwokatu lub innego alkocholu. Białą czekolade również rozpuścić z mlekiem. Polać całość.
Smacznego :)