Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z białą czekoladą i borówkami według Ewy Wachowicz

Tarta z białą czekoladą i borówkami według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 264 Ocena: 1491

Dodano:

Odsłon: 1454

Deserowa tarta z kremem na bazie białej czekolady i z mnóstwem owoców. Przepis pochodzi z 430. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Krem czekoladowy:
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g białej czekolady
  • 400 ml śmietany
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Dekoracje:
  • porzeczki
  • melisa cytrynowa
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tarta z białą czekoladą i borówkami według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dorzucić zimne masło. Dodać sól i cukier puder. Posiekać.

  2. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Dodać żółtko i wodę. Zagarnąć nożem, następnie zagnieść ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i schować do lodówki na minimum godzinę.

  3. Po tym czasie lekko zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Przełożyć do formy na tartę (średnica 24-26 cm, foremka posmarowana masłem). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami lub suchą fasolą i wstawić do piekarnika na 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec przez kolejny kwadrans (temp. 180 st. C).

  4. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku.

  5. W rondelku podgrzać śmietankę. Dodać czekoladę. Gdy się roztopi, odstawić do wystudzenia.

  6. Śmietanę schłodzić w lodówce i ubić na sztywno. Dodać wystudzoną śmietankę z czekoladą. Dolać żelatynę i zmiksować.

  7. Krem przełożyć na upieczony i wystudzony spód. Na wierzchu ułożyć borówki i wstawić do lodówki, by masa stężała.

  8. Można dodatkowo udekorować innymi owocami i melisą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń