Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deserowa tarta z kremem na bazie białej czekolady i z mnóstwem owoców. Przepis pochodzi z 430. odcinka programu "Ewa Gotuje".
to jedne z tych ekspresowych ciasteczek ... robi się je bardzo szybko, ze skł...
Odsłon: 4620
Pyszne i szybkie ciasto , wystarczy wymieszać i połączyć składniki . Ciasto n...
Odsłon: 3021
Doskonałe kotlety mielone robione są z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowied...
Odsłon: 216
to jedne z tych ekspresowych ciasteczek ... robi się je bardzo szybko, ze skł...
Odsłon: 4620
Pyszne i szybkie ciasto , wystarczy wymieszać i połączyć składniki . Ciasto n...
Odsłon: 3021
Doskonałe kotlety mielone robione są z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowied...
Odsłon: 216
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dorzucić zimne masło. Dodać sól i cukier puder. Posiekać.
Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Dodać żółtko i wodę. Zagarnąć nożem, następnie zagnieść ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i schować do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie lekko zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Przełożyć do formy na tartę (średnica 24-26 cm, foremka posmarowana masłem). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami lub suchą fasolą i wstawić do piekarnika na 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec przez kolejny kwadrans (temp. 180 st. C).
Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku.
W rondelku podgrzać śmietankę. Dodać czekoladę. Gdy się roztopi, odstawić do wystudzenia.
Śmietanę schłodzić w lodówce i ubić na sztywno. Dodać wystudzoną śmietankę z czekoladą. Dolać żelatynę i zmiksować.
Krem przełożyć na upieczony i wystudzony spód. Na wierzchu ułożyć borówki i wstawić do lodówki, by masa stężała.
Można dodatkowo udekorować innymi owocami i melisą.
Przepisy Desery
Desery
truskawkowa kostka straciatella
Desery
Biszkopt z 4 jaj
Desery
Domowa chałwa
Desery
Ciasto Ferrero Rocher
truskawkowa kostka straciatella
...sezon truskawkowy rozpoczęty to i ciasto z galaretką i truskawkami musi by...
Odsłon: 81
Biszkopt z 4 jaj
Przepis na klasyczny, jasny biszkopt z 4 jaj.
Odsłon: 1910