Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i delikatna tarta z malinami, wspomnienie lata:)
Przepis na szybki obiad
Odsłon: 305
Ciasto jest wegańskie i bezglutenowe. Wykonane z maki kokosowej i mleczka kok...
Odsłon: 1043
Znudziły Ci się klasyczne sosy do makaronu, wypróbuj ten przepis. Jest bardzo...
Odsłon: 1784
Przepis na szybki obiad
Odsłon: 305
Ciasto jest wegańskie i bezglutenowe. Wykonane z maki kokosowej i mleczka kok...
Odsłon: 1043
Znudziły Ci się klasyczne sosy do makaronu, wypróbuj ten przepis. Jest bardzo...
Odsłon: 1784
Składniki
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać szczyptę soli posiekać z masłem. Następnie dodać żółtko i ewentualnie odrobinę zimnej wody, szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować, albo po prostu wykleić nim wysmarowaną masłem formę. Przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i obciążyć. Są do tego specjalne kuleczki, ale ja używam ciecierzycy albo jabłka poprzekrawanego na ćwiartki. Podpiec 15 minut w 180 stopniach, zdjąć papier i obciążenie i podpiekać jeszcze ok. 12 minut
Podpieczoną tartę wyciągnąć z piekarnika i przestudzić, w tym czasie przygotować krem: Śmietankę podgrzać z czekoladą do rozpuszczenia czekolady, ale nie zagotować. mieszanka musi mieć jednolitą konsystencję. Gdy przestygnie, dodać roztrzepane jajko i dokładnie wymieszać.
Na spodzie podpieczonej tarty wyłożyć maliny, zalać śmietankową miksturą i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut - aż masa stężeje. Smacznego:)