Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i delikatna tarta z malinami, wspomnienie lata:)
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7557
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 196
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2316
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 523
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7557
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 196
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2316
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 523
Składniki
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać szczyptę soli posiekać z masłem. Następnie dodać żółtko i ewentualnie odrobinę zimnej wody, szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować, albo po prostu wykleić nim wysmarowaną masłem formę. Przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i obciążyć. Są do tego specjalne kuleczki, ale ja używam ciecierzycy albo jabłka poprzekrawanego na ćwiartki. Podpiec 15 minut w 180 stopniach, zdjąć papier i obciążenie i podpiekać jeszcze ok. 12 minut
Podpieczoną tartę wyciągnąć z piekarnika i przestudzić, w tym czasie przygotować krem: Śmietankę podgrzać z czekoladą do rozpuszczenia czekolady, ale nie zagotować. mieszanka musi mieć jednolitą konsystencję. Gdy przestygnie, dodać roztrzepane jajko i dokładnie wymieszać.
Na spodzie podpieczonej tarty wyłożyć maliny, zalać śmietankową miksturą i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut - aż masa stężeje. Smacznego:)