Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z borówkami pod puszystą bezową pianką.

Tarta z borówkami pod puszystą bezową pianką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2929

Dodano:

Odsłon: 242

Idealne na weekend - do kawki.

Składniki

  • Składniki w sposobie przygotowania.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tarta z borówkami pod puszystą bezową pianką.

Przygotowanie

  1. CIASTO
    Składniki:
    -Żółtka - 4 szt
    -Mąka pszenna - 2 szklanki
    -Śmietana 18% - 2 łyżki
    -Masło schłodzone - 150g
    -Cukier - 1/3 szklanki
    -Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    -Sól - szczypta

    Sposób przygotowania:
    Z podanych składników wyrobić ciasto, następnie wyłożyć na blaszkę do tarty, wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, przez około 30 minut.

  2. ŚRODEK
    Składniki:
    -Borówki - 500 g
    -Mąka ziemniaczana - 1 łyżka

    Sposób przygotowania;
    Borówki wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na upieczony spód.

  3. BEZA
    Składniki:
    -Białka - 4 szt
    -Cukier - 1 szklanka
    -Sól - szczypta
    -Mąka ziemniaczana - 1 łyżka

    Sposób przygotowania:
    Białka ubić z solą na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając.
    Na koniec dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać.

  4. Na borówki wyłożyć bezę, pokrywając całe owoce.
    Włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut, następnie obniżyć temperaturę do 70 stopni i przełączyć na termoobieg i piec jeszcze przez około 40 minut.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń