Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 36
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 51
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 282
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 36
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 51
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 282
Składniki
Ciasto: Mąkę mieszamy z masłem,solą,cukrem,wodą i olejem do konsystencji plasteliny,a następnie wkładamy do lodówki na 10 min. Ciasto rozwałkowujemy na ok 4-5 mm i wkładamy do foremki robiąc przy tym dziurki widelcem. Kładziemy na wierzch metalowe łyżeczki,aby ciasto nam nie urosło i wkładamy do piekarnika na ok 30 min na 200 stopni,a później zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.
W tym czasie robimy galaretki. Oby dwa opakowania rozrabiamy w 500 ml wody. I czekamy aż wystygnie. Tak samo budyń z 500 ml mleka olewamy pół szklanki i rozrabiamy w tym proszek.Pozostałą ilość mleka zagotujemy z 3 łyżkami cukru.Następnie wlewamy rozrobiony budyń ze szklanki i mieszamy. Odkładamy do wystygnięcia.
Wyciągamy ciasto z piekarnika i po wystygnięciu budyniu ciasta i galaretki łączymy. Rozprowadzamy równo budyń,kładziemy malinki i zalewamy galaretką. Po stężeniu będzie gotowa do spożycia