Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z budyniem miętowym i z truskawkami

Tarta z budyniem miętowym i z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 262

Dodano:

Odsłon: 189

Orzeźwiające ciastko dla każdego :) proste w przygotowaniu, zachwyca swoim smakiem. Domowy budyń miętowy i truskawki mmmm... pycha. Nie ma co dużo pisać, trzeba robić jak są truskawki i jeść :)

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:
  • mąka pszenna – 200g
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • SKŁADNIKI NA BUDYŃ MIĘTOWY:
  • mięta – gałązki i liście ok 100g (10-15 łodyżek)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 litra mleka
  • 1/3 szklanki zimnego mleka
  • truskawki – ok. 400g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta z budyniem miętowym i z truskawkami

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:
    Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i masło. Masło siekamy nożem lub ucieramy na tarce na dużych oczkach - ja wolę na tarce ucierać. Rozcieramy składniki w dłoniach i dodajemy jajko. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie możemy podszykować budyń miętowy. A po pół godziny ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy i wkładamy je do foremki na tartę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Nakłuwamy ciasto widelcem, wkładamy do piekarnika i pieczemy w 190stC, funkcja góra/dół przez ok 25min (na złoty kolor).

  2. Wykonanie budyniu:
    Miętę dokładnie myjemy i rwiemy lub tniemy na mniejsze kawałki. Pół litra mleka zagotowujemy i wrzucamy do gorącego mleka posiekaną mięte. Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Odstawiamy to na jakieś 40 min, żeby mleko przesiąkło nam miętą i zrobiło się pistacjowe. Po tym czasie mleko przelewamy przez gazę do innego garnka i wyciskamy dokładnie miętę. Miętowe mleko ponownie zagotowujemy z 3/4 szklanki cukru. Oddzielnie ubijamy dwa jajka z cukrem waniliowym. Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Jajka z cukrem i mąkami zalewamy 1/3 szklanki zimnego mleka i dokładnie mieszamy. Wlewamy to do gotującego się mleka miętowego z cukrem i dokładnie mieszamy aż budyń nam zgęstnieje. Odstawiamy do przestygnięcia. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy w plasterki. Przestudzony, dość jeszcze ciepły, ale nie gorący budyń wykładamy na nasze kruche ciasto, układamy truskawki, dokładamy liski mięty, wstawiamy do lodówki i czekamy aż nasza miętowa tarta dobrze się wychłodzi - chociaż czekanie jest trudne ;).


    Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń