Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 490
Dodano: 05.06.2020
Odsłon: 264
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Wykonanie ciasta:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i masło. Masło siekamy nożem lub ucieramy na tarce na dużych oczkach - ja wolę na tarce ucierać. Rozcieramy składniki w dłoniach i dodajemy jajko. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie możemy podszykować budyń miętowy. A po pół godziny ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy i wkładamy je do foremki na tartę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Nakłuwamy ciasto widelcem, wkładamy do piekarnika i pieczemy w 190stC, funkcja góra/dół przez ok 25min (na złoty kolor).
Wykonanie budyniu:
Miętę dokładnie myjemy i rwiemy lub tniemy na mniejsze kawałki. Pół litra mleka zagotowujemy i wrzucamy do gorącego mleka posiekaną mięte. Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Odstawiamy to na jakieś 40 min, żeby mleko przesiąkło nam miętą i zrobiło się pistacjowe. Po tym czasie mleko przelewamy przez gazę do innego garnka i wyciskamy dokładnie miętę. Miętowe mleko ponownie zagotowujemy z 3/4 szklanki cukru. Oddzielnie ubijamy dwa jajka z cukrem waniliowym. Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Jajka z cukrem i mąkami zalewamy 1/3 szklanki zimnego mleka i dokładnie mieszamy. Wlewamy to do gotującego się mleka miętowego z cukrem i dokładnie mieszamy aż budyń nam zgęstnieje. Odstawiamy do przestygnięcia. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy w plasterki. Przestudzony, dość jeszcze ciepły, ale nie gorący budyń wykładamy na nasze kruche ciasto, układamy truskawki, dokładamy liski mięty, wstawiamy do lodówki i czekamy aż nasza miętowa tarta dobrze się wychłodzi - chociaż czekanie jest trudne ;).
Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

ewka16 05 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
truskawkowy czas, mniam :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz