Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucha tarta z czekoladowym ganache, granatem i bezikami to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Idealne ciacho na świąteczny stół. Pięknie się prezentuje i z pewnością zachwyci swym smakiem miłośników czekoladowych wypieków.
Mąkę przesiać z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i posiekać. Dodać żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 40 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na wymiar formy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykleić formę zostawiając ok. 0,5 cm rant ponad formę. Spód ciasta nakłóć kilkukrotnie widelcem. Na cieście ułożyć arkusz papieru i obciążyć ciasto np. suchą fasolą lub ceramicznymi kulkami. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i dopiec ciasto przez ok. 20-25 minut. Ciasto wystudzić.
Czekolady posiekać. Przełożyć do miski. Kremówkę podgrzać. Gorącą kremówką zalać czekolady. Odczekać pół minuty i mieszać trzepaczką, aż do uzyskania gęstego, szklistego kremu. Ganache wystudzić i wstawić do lodówki, aż nieco zgęstnieje. Gesty, ale płynny ganache wylać na upieczone ciasto, udekorować pestkami granatu i pokruszonymi bezami. Przechowywać w lodówce.
Sałatka z soczystymi i słodkimi owocami granatu
Odsłon: 3041
Przepis dnia
Przepis na soczystego kurczaka duszonego w winie
Odsłon: 327
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1769
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17473
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 460
Przepis dnia
Przepis na soczystego kurczaka duszonego w winie
Odsłon: 327
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1769
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17473
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 460
Składniki
Mąkę przesiać z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i posiekać. Dodać żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 40 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na wymiar formy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykleić formę zostawiając ok. 0,5 cm rant ponad formę. Spód ciasta nakłóć kilkukrotnie widelcem. Na cieście ułożyć arkusz papieru i obciążyć ciasto np. suchą fasolą lub ceramicznymi kulkami. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i dopiec ciasto przez ok. 20-25 minut. Ciasto wystudzić.
Czekolady posiekać. Przełożyć do miski. Kremówkę podgrzać. Gorącą kremówką zalać czekolady. Odczekać pół minuty i mieszać trzepaczką, aż do uzyskania gęstego, szklistego kremu. Ganache wystudzić i wstawić do lodówki, aż nieco zgęstnieje. Gesty, ale płynny ganache wylać na upieczone ciasto, udekorować pestkami granatu i pokruszonymi bezami. Przechowywać w lodówce.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto "Och i Ach"
Desery
Placek śliwkowy z płatkami owsianymi
Desery
Domowe lody bananowe z masłem orzechowym
Desery
Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą. Tylko 3 składniki
Ciasto "Och i Ach"
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 312
Placek śliwkowy z płatkami owsianymi
Dzisiaj upiekłam bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu placek śliwkowy. Pl...
Odsłon: 264