Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 494

Dodano:

Odsłon: 675

Pomysł na znakomity deser. Przepis pochodzi z 408. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • ½ kostki masła
  • 2 żółtka
  • laska wanilii
  • 1 łyżka wody
  • nadzienie: 3 szklanki pokrojonych w kostkę gruszek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 250 g mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ½ tabliczki czekolady gorzkiej
  • dekoracja: cukier puder
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tarta z gruszkami

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę. Posłodzić i posolić. Dodać zimne masło i posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek a do dołeczka wybić żółtka. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Dolać wodę, wymieszać i zagnieść ciasto. Przełożyć do zamykanego naczynia i na godzinę zanieść do lodówki.

  2. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (średnica 26 cm). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć ceramicznymi kulkami lub grochem i na 15 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Po tym czasie usunąć papier z obciążeniem i piec jeszcze przez 10 minut.

  3. Gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię z roztopionym masłem. Podlać winem, przyprawić cynamonem, wymieszać i dusić do miękkości.

  4. Mąkę migdałową wsypać do miski. Dodać mąkę pszenną. Uperfumować skórką otartą z pomarańczy. Wybić jajka. Dodać cukier puder i wyrobić.

  5. Gruszki wyłożyć na podpieczone ciasto. Na owoce dać pokrojoną czekoladę i masę migdałową (łyżką można zrobić zgrabne łezki).

  6. Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

  7. Po upieczeniu udekorować cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń