Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta idealna na spokojne popołudnie
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34129
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1319
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113581
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34129
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1319
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113581
Składniki
Mieszamy dwa rodzaje mąki, dodajemy masło w temperaturze pokojowej, szczyptę soli, pół szklanki cukru i całe jajko. Wszystko mieszamy razem krótko aż składniki się połączą. Formę do tarty (o średnicy 28 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Nadmiar bułki który się nie przyklei do ścianek wysypujemy. Ciasto rozwałkowujemy do okręgu trochę większego niż średnica formy. Warto zrobić to umieszczając ciasto pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia (nie przyklei się do blatu ani wałka). Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy a nadmiar ciasta wystający ponad brzegi odcinamy. Formę umieszczamy w lodówce i zabieramy się za farsz.
Trzy jabłka obieramy i tniemy w cienkie plasterki. przekładamy na patelnię lub do garnka, dodajemy łyżkę masła i pół szklanki cukru. Gdy jabłka zaczynają mięknąć dodajemy trochę wody i cynamon. Drewnianą łyżką rozgniatamy co większe kawałki. Gdy jabłka trochę przestygną przekładamy je do formy z ciastem.
Pozostałe dwa jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda. Ćwiartki dzielimy na trzy równe części. Kawałki jabłek układamy od zewnątrz formy a potem zagospodarowujemy środek :)
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy tartę przez około godzinę aż jabłka zmiękną i się trochę zarumienią
W małym garnku mieszamy pół szklanki wody z połową szklanki cukru i zagotowujemy. Gdy część wody odparuje a syrop zacznie gęstnieć bierzemy pędzel i smarujemy nim jabłka na tarcie
SMACZNEGO