Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1405
Dodano: 07.11.2010
Odsłon: 15862
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Mąkę posiekać z miękkim masłem, dodać szczyptę soli, wodę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie, formę do tarty wysmarować masłem i wylepić rozwałkowanym ciastem, przyciskając i nakłuwając widelcem brzegi tarty. Formę odstawić do lodówki.
Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda i pokroić na jak najcieńsze plasterki. Jabłka ułożyć na cieście. Jajka wymieszać ze śmietaną i cukrem i wylać na ułożone owoce.Wierzch tarty posypać pokruszonymi orzechami.
Piec w temp. 180 st. C przez około 30 min, aż owoce i brzegi ciasta nabiorą złocistego koloru.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

trele-morele 08 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Wróciła :) Mam mnóstwo przepisów do dodania, ale czasu mało! Pozdrawiam :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

patrusia84 08 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Mniam Mniam!!! Wygląda bosko!!! Pozdrawiam!0 Kto głosował? | Odpowiedz

babciaaneczka 08 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Po długiej przerwie jesteś;pozdrawiam; przepis do ulubionych
0 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 07 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Bajecznie wygląda ta tarta, uwielbiam wszystko co z jabłkami :)Ps. gratuluję pomysłów na pozostałe smakołyki...
0 Kto głosował? | Odpowiedz