Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z kremem budyniowym i truskawkami

Tarta  z kremem budyniowym i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 328 Ocena: 4362

Dodano:

Odsłon: 730

sezon na truskawki, więc trzeba go wykorzystać o objadać się nimi pod każdą postacią

Składniki

  • ciasto: mąka pszenna 125 g
  • masło 75 g
  • jajko 1 szt
  • cukier 1 łyzeczka
  • krem: mleko 500 ml
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • mąka kartoflana 2 łyżki
  • cukier 4 łyżki
  • żółtka 1-2 szt
  • masło 100 g
  • wanilia, sok cytrynowy
  • truskawki
  • galaretka truskawkowa
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. z mąki, masła, cukru i jajka zagnieść kruche ciasto, wstawić na godz do lodówki, następnie wykleić ciastem formę do tart, upiec na złoto, wystudzić,
    2. mąkę pszenną i kartoflaną wymieszać z cukrem i żółtkami, rozrobić z 1/2 szkl mleka, pozostałe mleko zagotować, wlać do niego rozpuszczone maki, ugotować budyń, do gorącego wrzucić masło, krem doprawić wanilią i sokiem z cytryny, gorący krem wylać na upieczony spód tarty,
    3. galaretkę rozpuścić w 1 szkl wody, wystudzić,
    4. na przestudzony krem ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką





    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń